333
Słońce przygrzewa jak przystało na prawdziwe lato. Proponuję więc szybki, nie powiem że lekki ( no chyba że użyjesz odtłuszczonej smietany i zrezygnujesz z cukru) deser z letnich owoców i czekoladowych krówek na spodzie z ciasta kruchego.
Spód do tarty możesz przygotować wcześniej, nawet zamrozić.
Przepis na słodką tartę z malin, jagód i truskawek
Składniki:
- 3 dl mąki
- 1 dl startych ciastek typu graham
- 150 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru
Nadzienie
- 1 l różnych owoców , jagody, maliny, truskawki
- 3 dl śmietany kremówki
- 200 g Fudge
Wykonanie:
- Zacznij od kruchego spodu. Zmiel ciastka, dodaj mąkę, cukier, masło i wodę. Zagnieć lekko ciasto, zawin w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj cienko ciasto na okrągłą formę o średnicy 26 cm. Piecz spod do tarty na 175 º C(termoobieg), około 10 minut.
- Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Tymczasem podgrzej czekoladowe krówki w małym rondelku, aż się roztopią, po czym wylej masę krówkową na spód do całkowitego schłodzenia.
- Umyj owoce i osusz, podziel truskawki na pół jak są duże.
- Ubij śmietanę i wymieszaj z częścią malin i jagód.
- Ułóż masę na spodzie i udekoruj resztą owoców.
2 komentarze
Kto nie lubi tart z owocami, szczególnie sezonowymi? :) Nie ma chyba na świecie takiej osoby.
ale super wygląda… i fajny ten dodatek krówkowy ;)))