Tarta gruszkowa jest szybka w przygotowaniu, a efekt zachwyci każdego – ciasto kruche, aromatyczne gruszki, a całość pięknie pachnie przyprawami. Idealna na weekendowe popołudnie z kubkiem gorącej herbaty czy kawy.
Tarta gruszkowa z karmelizowanymi owocami – idealny deser na jesień
Jesień to czas, kiedy na straganach królują gruszki, jabłka i śliwki. Nie mogłam się oprzeć, kiedy dostałam całą torbę dojrzałych, soczystych gruszek. Zdecydowałam, że najlepszym sposobem na ich wykorzystanie będzie tarta gruszkowa – kruche ciasto w połączeniu z karmelizowanymi owocami brzmi jak deser idealny na chłodniejsze dni. U nas jak na razie dominują nieprzyzwoite upały. Co za piękny początek września!
Weekendowe wypieki – relaks podczas pieczenia – stwórz coś pysznego!
Tym razem gruszki karmelizowałam w golden syropie, który nadaje im głębszy smak i delikatną słodycz. Do tego dodałam szczyptę kardamonu i ziarenka wanilii, które doskonale podkreśliły smak owoców, nadając im aromatyczną nutę.
Jak powstała moja tarta? Część słodkiego, aromatycznego dżemu ułożyłam na kruchym spodzie, a resztę zapakowałam do słoików. Dzięki temu mam zapas na kolejną tartę lub jako dodatek do porannego jogurtu czy gofrów.
Tarta gruszkowa jest cudownie krucha. Ciasto na spód do tarty to najprostsze ciasto jakie można zrobić. Zagniatam je lekko, aby podczas pieczenia było chrupiące i lekko porowate.
Tarta pełna aromatu – gruszki, kardamon i wanilia – połączenie, które pokochasz!
Zachęcam do wypróbowania idealnego przepisu na tartę gruszkową i eksperymentowania z przyprawami. Co wolicie, cynamon czy kardamon? Ja mam zawsze dylemat, którą wybrać. Ostatnio piekłam kruszonkę z jabłkami i cynamonem, więc dzisiaj postawiłam na kardamon.
Oczywiście w mojej owocowej tarcie nie może zabraknąć wanilii. Te aromatyczne ziarenka do dodatkowa rozkosz. Lubię wszystko co zawiera prawdziwa wanilię.
Wyjątkowa tarta z gruszkami zaskakuje smakiem i aromatem. Kruche ciasto, karmelizowane gruszki, kardamon i wanilia to prawdziwa harmonia smaków. Poza tym chrupka plecionka sprawia, że tarta przyciąga oko. Ja zawsze jem oczami. Na widok takiej tarty dostaję oczopląsu!
Składniki:
Tarta
300 g pszennej mąki
150 g zimnego masła
100 g cukru
2 łyżki zimnej wody
otarta skórka z połowy cytryny
½ l dżemu z gruszek
Dżem z gruszek
2 kg gruszek
100 ml golden syropu
1 łyżeczka kardamonu
1 laska wanilii
50 g cukru
Przygotowanie:
- Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić owoce w drobną kostkę.
- W dużym garnku rozgrzać cukier z golden syropem. Uważać, aby cukier się nie przypalił.
- Gdy cukier jest już skarmelizowany, dodać do garnka pokrojone gruszki, kardamon i wanilię. Zamieszać energicznie, aby owoce oblepiły się karmelizowanym cukrem. Gruszki zaczną puszczać sok, co pomoże rozpuścić skarmelizowany cukier.
- Gotować gruszki na małym ogniu przez około 25 - 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce się rozpadną, a płyn zacznie się redukować. Ostudzić dżem. Część dżemu wykorzystać do tarty, a resztę gorącego dżemu przełożyć do słoika, zamknąć i odwrócić słoik do góry nogami. Schłodzony przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
- Z resztek ciasta uformuj paseczki, które posłużą do dekoracji tarty na wierzchu.Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na dwa placki o grubości około 3 mm. Przygotować formę do tarty o średnicy 24/26 cm z ruchomym dnem. Przełożyć rozwałkowane ciasto do formy, delikatnie dociskając je do boków. Nadmiar ciasta odciąć. Następnie nakłuć spód widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ceramiczne kuleczki, które obciążą ciasto i sprawią, że brzeg ciasta się nie opuści.
- Podpiec spód do tarty w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż lekko się zrumieni.
- Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, otartą skórkę z cytryny i cukier. Palcami lub za pomocą malaksera szybko zagnieć skłądniki, aż powstanie konsystencja przypominająca kruszonkę. Wtedy wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale nie zagniatać go zbyt długo, aby pozostało kruche. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- Na podpieczony i lekko przestudzony spód wyłożyć równomiernie dżem z gruszek.
- Z pozostałego ciasta pociąć cienkie paski i ułóż je w formie kratki na wierzchu dżemu. Posmarować paski mlekiem i posypać cukrem. Piec tartę w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż ciasto stanie się złociste.
- Upieczoną tartę ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Tartę można podawać samą lub z gałką lodów waniliowych czy też polaną sosem waniliowym.