Ten przepis wpadł mi w oko dosyć dawno, ale musiałam poczekać na gruszki. Znalazłam w sklepie małe gruszki, które potrzebowałam jedynie obrać ze skórki. Gruszki w zalewie szafranowej, bo o nich mowa są świetnym dodatkiem do deserów i ciast. Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne oczywiście, jeśli lubicie szafran, bo ja za nim przepadam!
Wrzesień to pora na przetwory. Zrobiłam już dżem jabłkowo śliwkowy , a jeszcze wcześniej gęsty sok malinowy. Jeszcze pewnie coś tam wymyślę, bo nie ma jak domowe tradycyjne weki.
Przepis na gruszki w zalewie szafranowej
na 2 słoiki
Składniki:
20 gruszek
400 ml cukru
1 g szafranu
1 ,2 l wody
Gruszki obierz ze skórki. Zachowaj ogonki. Zagotuj wodę z cukrem i szafranem i wrzuć gruszki. Gotuj gruszki w zalewie szafranowej przez 30 minut. Gruszki muszą być miękkie. Gorące szafranowe gruszki przełóż do słoików i zakręć. Odwróć do góry nogami.
9 komentarzy
Mmmm, to musi być pyszne! Uwielbiam gruszki i szafran. Nigdy nie próbowałam ich połączyć i pewnie wiele straciłam. Wyobrażam sobie właśnie sałatkę z takimi gruszkami :)… Już pisałam, Twoje przepisy są inspirujące i takie świeże, ciekawe. Gratuluję! Podglądam regularnie :).
Pozdrawiam
Dziękuję Aga!Pozdrawiam serdecznie
pyszny przepis ;) też za mną chodzi od jakiegos czasu gruszka
Gosiu, Twoje gruszki wygladaja bardzo smakowicie. Mam nadzieję, że równie dobrze smakują. Te które jadłam w restauracji były bardzo przeciętne, za miękkie. Może wypróbuje Twój przepis. Bardzo lubię gruszki :)
A moje były w sam raz. Pewnie taka odmiana, bardzo słodkie, ale niezbyt miękkie…
Pozdrawiam serdecznie!
Gosiu, jutro wybróbuję Twoje gruszki jako dodatek do bezy. Mam nadzieję, że smaki świetnie się połączą, będziesz miała reklamę u mnie. Obiecuję :). Świetnie gotujesz!
No jestem ciekawa co tam wymyślisz!
czy do słoiczka wlać również zalewę?
Tak,tak!