Gruszki w zalewie szafranowej

Ten przepis wpadł mi w oko dosyć dawno, ale musiałam poczekać na gruszki. Znalazłam w sklepie małe gruszki, które potrzebowałam jedynie obrać ze skórki. Gruszki w zalewie szafranowej, bo o nich mowa są świetnym dodatkiem do deserów i ciast. Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne oczywiście, jeśli lubicie szafran, bo ja za nim przepadam!

gruszki w zalewie szafranowej

Wrzesień to pora na przetwory. Zrobiłam już dżem jabłkowo śliwkowy , a jeszcze wcześniej gęsty sok malinowy. Jeszcze pewnie coś tam wymyślę, bo nie ma jak domowe tradycyjne weki.

gruszki w zalewie szafranowej przetwory na zimę codo jedzenia

Przepis na gruszki w zalewie szafranowej

na 2 słoiki

Składniki:

20 gruszek

400 ml cukru

1 g szafranu

1 ,2 l wody

Gruszki obierz ze skórki. Zachowaj ogonki. Zagotuj wodę z cukrem i szafranem i wrzuć gruszki. Gotuj gruszki w zalewie szafranowej przez 30 minut. Gruszki muszą być miękkie. Gorące szafranowe gruszki przełóż do słoików i zakręć. Odwróć do góry nogami.

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *