Dżem jagodowy z kardamonem. Pierwszy dżem jagodowy ugotowany w tym roku. Wreszcie jestem na urlopie i mogę się cieszyć świeżymi jagodami. Dżem z jagód to hit lata! Większość z Was pewnie gotuje dżem jagodowy na zimę. Ja też tak robię. Zbieram jagody, jem świeże, a dżem gotuję non stop. Część zjadamy na bierząco, a część mamy na zimę. Nie są to niewiadomo jakie duże zapasy, ot tak wspomnienia z lata.
Przepis na dżem z jagodami niewiele różni się od tradycyjnych dżemów. Bardzo lubię dżemy z dodatkami jak na przykład z kardamonem. Dżemik jagodowy z kardamonem jest bardzo smaczny i delikatny w smaku. Kardamon można dodać w dowolnej ilości. jeśli nie lubicie kardamonu to możecie go zastąpić cynamonem.
Dżem jagodowy
Składniki:
1kg jagód
500 g cukru
½-1 łyżeczka zmielonego kardamonu
Jagody przebierz i opłucz. Umieść w ganku z grubym dnem i zasyp cukrem. Dodaj kardamon. Doprowadź dżem do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odstaw do góry nogami. Nie pasteryzuję dżemu i jakoś nigdy mi się nie popsuł.
5 komentarzy
Ciekawe połączenie. Zazwyczaj tego typu przyprawy łączę ze śliwką.
Spróbuję ze śliwką też!
fajny smak musi mieć z kardamonem
Witam ! Mam małe pytanko ile i jakich słoiczków pani użyła do tego przepisu.Pozdrawiam
2 słoiki 0,5 litra