Jak wykorzystać śliwki – masło śliwkowe

Masło śliwkowe z rabarbarem to mój przepis na wykorzystanie śliwek. Miałam jeszcze sporo śliwek, które były bardzo dojrzałe. Postanowiłam je wykorzystać na masło śliwkowe. Pewnie dziwicie się dlaczego piszę masło, a nie powidła czy dżem. Otóż śliwki smażyłam na maśle z dodatkiem trzcinowego cukru i cynamonu oraz rabarbaru. Śliwki były bardzo słodkie więc chciałam masło śliwkowe lekko skwasić. Akurat wyrósł mi kolejny rabarbar, więc pomyślałam, że będzie idealnym dodatkiem do smażonych śliwek.
Masło śliwkowe podobnie jak tradycyjny dżem śliwkowy czy powidła smażyłam powoli w niskiej temperaturze z aromatycznym cynamonem i cukrem trzcinowym aby osiągnąć gęstą miksturę.
Dodatek masła sprawia, że śliwki naprawdę się smażą. Używając jako nadzienia do ciast masło śliwkowe nie wycieka jak również się nie pali.
Używam śliwkowego masła jako nadzienie do naleśników, ciastek, tart i drożdżowych bułeczek jak również na śniadanie jako smarowidło na chleb.
Uwielbiam dodawać do owoców korzenne przyprawy. Stosuję często kardamon, gałkę muszkatołową i cynamon.W tym przepisie wykorzystałam cynamon. Dodałam go sporo, bo lubię ale to oczywiście kwestia smaku. Takie masło można doprawić również jakimś alkoholem i też będzie smaczne.

masło śliwkowe przepis przetwory śliwki codojedzenia

Pewnie zapytacie jakie śliwki wykorzystałam w przepisie. Otóż natrafiłam,… tak piszę natrafiłam ponieważ w Szwecji trudno kupić dobre śliwki. Kiedy więc na krótko pojawiają się rodzime śliwki o dużych fioletowych owocach i żółto zielonym miąższu od razu robię zapasy. Te śliwki szczególnie nadają się na dżemy i powidła i jak się okazuje są idealne na masło.

Masło śliwkowe z rabarbarem

około 1 litr

Składniki:

800 g śliwek, u mnie stanley

50 g masła, niesolonego

1 łyżka cynamonu

150 g cukru trzcinowego

100 g rabarbaru

masło śliwkowe przepis śliwki cynamon codojedzenia

Do przygotowania masła śliwkowego potrzebna jest żeliwna patelnia lub patelnia o grubym spodzie. Rozpuść masło z cukrem i cynamonem w niskiej temperaturze. Śliwki wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Dodaj do masła i smaż prze 2,5 – 3 godziny. Gorące masło przełóż do słoików, zamknij i odwróć do góry nogami. Tak przyrządzone masło ze śliwek można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.

Ilość cukru  w tym przepisie zależy od śliwek. Jeśli są bardzo dojrzałe i słodkie to możecie zmniejszyć ilość cukru lub zrezygnować z rabarbaru.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *