Od czasu jak odkryłam imbir, używam go prawie do wszystkiego. Niedawno zrobiłam dżem jabłkowo śliwkowy z dodatkiem imbiru. Muszę przyznać, że tak pysznego dżemu to dawno nie jadłam. Oczywiście dodałam imbir jedynie aby podkreślić smak śliwek i jabłek.
Dżem smakuje wyjątkowo ze świeżym kozim serkiem lub jego nieco dojrzałym wariantem chevré…czy też z roquefort lub prosto ze słoika.
Przepis na dżem jabłkowo śliwkowy z imbirem
Składniki:
na około 1 litr dżemu
- ½ kg śliwek
- ½ kg kwaskowatych jabłek
- 4 kawałki imbiru w zalewie + 2 łyżki zalewy
- ½ kg cukru
Wykonanie:
- Oczyść śliwki z pestek i pokrój w kostkę. Obierz jabłka ze skórki, pozbaw gniazdek i pokrój.
- Umieść owoce w garnku o grubym dnie, dodaj imbir z zalewą i zasyp cukrem.
- Gotuj dżem przez około 30 minut, a następnie przelej do słoików i zakręć. Odwróć do góry nogami lub zagotuj jeśli chcesz dżem przetrzymać dłużej.
Do różnego rodzajów serów pasuje również konfitura z czerwonej cebuli.
5 komentarzy
Piękne powidła,świetne połączenie jabłek z śliwkami :)
zapraszam do siebie ; http://mariola1975.blogspot.com/2013/08/powida-sliwkowe-z-nuta-pomaranczy-i.html
O dziękuję!
uwielbiam takie domowe ;) ja sama nie robie bo od mamy zawsze zabieram ;))
Musi smakować nieziemsko :) Przepis wart wypróbowania :)
Oj tak, polecam bardzo!