Co nowego w mojej kuchni – kimchi?

Przepis na kimchi od dawna miałam w planie. Kimchi stoi w mojej lodówce już od kilku tygodniu. Zaczyna go ubywać, więc doszłam do wniosku, że nadeszła pora na sesję zdjęciową i napisanie tego wpisu. Co to takiego kimchi? To rodzaj kiszonki pochodzący z kuchni wietnamskiej. Uwielbiam azjatyckie smaki. Taka kuchnia bardzo mi odpowiada. Jest nie tylko aromatyczna ale bardzo zdrowa. Kiszonki w polskiej kuchni są bardzo popularne. Popularność kiszonych ogórków nie maleje ale warto rozszerzyć asortyment właśnie o kimchi. Do przygotowania tej dosyć ostrej przystawki potrzeba kilka specjalnych składników ja rybny sos, soja i chili.

kimchi_przepis_kapusta_kiszonka_codojedzenia

Przyrządziłam kimchi z białej i włoskiej kapusty z dodatkiem marchewki, czosnku i imbiru. Wyszło mi dosyć sporo kimchi ale zbytnio się tym nie przejęłam, ponieważ kimchi może stać w lodówce bardzo długo. Podbieram je praktycznie codziennie do obiadu. Jest idealne do pizzy lub jako zimna przystawka do pieczonego mięsa.

Przepis na  kimchi jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać z kleikiem z mąki ryżowej i przyprawami. Kilka dni w pokojowej temperaturze powodują, że warzywa zaczynają fermentować. Potem wystarczy już tylko  napełnić słoiki kimchi i przechowywać je w lodówce.

przepis_kimchi_blog_codojedzenia_kapusta_kiszonka

Przepis na kimchi

3 l

Składniki:

1 kg białej kapusty

300 g włoskiej kapusty

1 marchewka

30 g świeżego imbiru

2 czosnki solo

3 łyżki słodkiej papryki w proszku

2-3 łyżeczki płatków chili, uwaga bardzo ostre

100 ml rybnego sosu

porcja kleiku z mąki ryżowej – 150 ml wody + 3 łyżki mąki ryżowej

50 g soli

przepis na kimchi codojedzenia blog kulinarny

Przyrządzenie kimchi zacznij od pokrojenia kapusty. Najlepiej rozdzielić liście kapusty i rozerwać na kawałki. Włóż rozdrobnione liście kapusty do dużej miski, posyp solą, przemieszaj i ubij kapustę. Odstaw na kilka godzin minimum 2 godziny aby kapusta puściła sok i stała się miękka. Następnie płukaj kapustę w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Ja płukałam 3 razy.

Wymieszaj zimną wodę z mąką ryżową i zagotuj cały czas mieszając. Ostudź kleik. Następnie pokrój drobno imbir, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do kleiku wraz z rybnym sosem, papryką w proszku i płatkami chili. Przed użyciem chili polecam je zgnieść w moździerzu. Pokrój marchewkę w słupki i dodaj do opłukanej kapusty. Wymieszaj warzywa z przyprawionym kleikiem, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 2 dni. Po dwóch dniach kimchi powinno zacząć fermentować. U mnie wyraźnie po zdjęciu folii uwolnił się kwaśny zapach. To znak, że proces fermentacji się rozpoczął.

Fermentujące kimchi przełóż do słoików, ale nie do pełna. Fermentująca warzywa lekko unoszą się do góry, więc potrzebują miejsca. Zamknij słoiki pokrywkami i przechowuj w lodówce praktycznie tak długo dopóki kimchi się nie skończy. Podane w miseczce kimchi można posypać sezamem.

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *