Kimchi ogórkowe, lubicie? Proponuję przepis na kimchi ogórkowe z dodatkiem marchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe.
Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje z mięsem. Kimchi ogórkowe jest już gotowe w godzinę, a jeśli lubicie ostrzejsze kimchi to proponuję marynować kimchi przez noc albo dwie.
Kimchi ogórkowe
Składniki:
½ kg gruntowych ogórków
5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie paski
1 marchewka, cienko pokrojona
1 młoda cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka rybnego sosu
4 łyżki ryżowego octu
1-2 łyżeczki sol
1 łyżka cukru
pęczek świeżej kolendry
Pokrój ogórki w cienkie plasterki i wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut. Ogórki puszczą wodę. Nie odlewaj! Pokrój marchewkę w cienkie paski (u mnie spaghetti). Obierz czosnek, cebulę i pokrój w piórka. Pokrój kolendrę. Do ogórków dodaj ocet, chili i rybny sos. Wymieszaj a następnie dodaj resztę warzyw, kolendrę i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie folią i odstaw na godzinę w pokojowej temperaturze. Jeśli lubisz ostrzejsze kimchi marynuj przez dobę również w pokojowej temperaturze. Tak przyrządzonym kimchi napełnij słoiki i przechowuj w lodówce.
9 komentarzy
uwielbiam kimchi i za każdym razem staram się zrobić w trochę innej wersji. Pycha:)
Ja też lubię urozmaicać
Wygląda przepysznie :) Mam nadzieję, że będzie więcej przepisów na podstawie wschodniej kuchni, która jest chyba ostatnio bardzo modna :)
Pozdrawiam :)
A pewnie!
Bardzo aromatyczna propozycja!
O tak!
Czy da się czymś zastąpić sos rybny?? :)
No nie bardzo, bo sos rybny nadaje smak kimchi
Ależ to cudownie wygląda. Palce lizać. Uwielbiam takie świeże potrawy. Tyle zdrowia i witamin. Twój przepis na pewno zagości w moim notatniku.
Pozdrawiam
http://bezmiksera.pl/sernik-czekoladowy-na-zimno/