Gulasz mięsny z dzika….Rzadko kiedy przyrządzam dziczyznę ale jak już wpadnie mi w ręce kawałek dziczyzny to robię to z pompą. Gulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon. Gulasz jest bardzo aromatyczny i w odróżnieniu od gulaszu z wołowiny jest gotowy już po godzinie. Podałam gulasz z kopytkami. Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka lubi gulasz mięsny z kopytkami lub innymi kluskami.
Gulasz mięsny
Składniki:
4-6 porcji
Marynata
600 g szynki z dzika, bez kości
4 ząbki czosnku
1 cebula
szczypta utartej gałki muszkatałowej
6 nasion jałowca
6 nasion czarnego pieprzu
1 laska cynamonu
2 liście laurowe
1 gałązka świeżego rozmarynu
½ l czerwonego wina, wytrawnego
Gulasz
600 g zamarynowanej szynki z dzika
2 łyżki oleju
2 łyżki masła + 2 łyżki do zasmażki
4 cienkie plastry wędzonego boczku
2 marchewki
1 duża cebula
500 g pieczarek
3 nacie selera
2 ząbki czosnku duże
3 nasiona jałowca
500 ml bulionu z mięsa
200 ml płynu z marynaty
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki zmielonego kminku
sól do smaku
1 łyżka mąki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotuj marynatę. Pokrój cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i wlej wino. Oczyść mięso z błon, podziel na małe kawałki i dodaj do marynaty. Zamieszaj, przykryj i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień odcedź mięso z marynaty i zrumień na maśle. Dodaj płyn z marynaty i smaż aż alkohol odparuje. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie marchewkę i seler w plasterkach. Dodaj przyprawy. Na oddzielnej patelni zrumieć boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki i również dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem, dopraw solą i gotuj gulasz około godziny. Na suchej patelni zrumień mąkę po czym dodaj masło. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj szklankę sosu energicznie mieszając. Dobrze rozprowadzoną zasmażkę dodaj do gulaszu, wymieszaj i zagotuj. Gotowy gulasz posyp natką pietruszki i podaj z kopytkami, ziemniakami lub kaszą.