485
Lubimy łososia w każdej postaci. Dzisiejszy przepis to łosoś smażony w sezamie podany ze szpinakowymi nudlami. Obiad z łososiem to szybki obiad. Wystarczy go marynować przez godzinę, chyba ze masz czas to i dłużej. Będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Łososia obtoczyłam z sezamie, a że właśnie miałam biały i czarny sezam,użyłam oba. Marynatę z łososia dodałam do nudli i stąd ich ciemniejszy kolor. Same nudle połączyłam z lekko podsmażonym świeżym szpinakiem. Świetna kompozycja, bardzo polecam.
Przepis: łosoś smażony w sezamie
Składniki:
5 porcji
- 500-600 g łososia, filet
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki miodu
- pieprz do smaku
- 3 łyżki bialego sezamu
- 3 łyżki czrnego sezamu
- 250 nudli jajecznych
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
- Przygotuj marynatę i wymieszaj z łososiem. Marynuj łososia najmniej przez godzinę po czym obtocz w sezamie i usmaż na patelni na oleju.
- Ugotuj nudle i odcedź.
- Zrumień cebulę i czosnek lekko na oleju. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak straci na jędrności, wtedy dodaj nudle i marynatę z łososia.
- Podaj smażonego łososia ułożonego na nudlach. Udekoruj czerwona papryka.