Kolejna porcja świątecznego śledzia już gotowa, śledź smażony w zalewie octowej. Bardzo popularne danie w Szwecji ale i spotykane w niektórych regionach Polski. Szwedzkie śledzie są wspaniałe. Oczyszczone z ości po mistrzowsku są po prostu idealne do smażenia. Takie śledzie lubię, pyszne do chleba czy do ziemniaków. Smażę śledzie z podwójnej porcji. Część wykorzystuję na obiad, a resztę marynuję w zalewie octowej.
Przepis na śledź smażony
Składniki:
500 g filetów ze świeżego śledzia
5 łyżek tartej bułki
1 jajko, rozmącone
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
Zalewa octowa
¾ l wody
100 ml octu
1½ łyżeczki soli
2 liście laurowe
3 ziarna angielskiego ziela
2 goździki
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru
Dopraw śledzie solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni. Zanurz śledzie w rozmąconym jajku, a następnie obtocz w bułce wymieszanej z pietruszką. Smaż śledzie po obu stronach na złoty kolor. Przygotuj zalewę gotując wszystkie składniki w rondelku. Zestaw do ostudzenia. Ułóż śledzie w słoiku i zalej zalewą. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
1 Komentarz
O, jak ja lubię smażone ryby w zalewie octowej! Nie tyko śledzie, wszystkie, które do tej pory jadąłam mi smakowały.