Jambalaya z jałowcową i szynką. Wspaniała kulinarna fuzja, gdzie polska jałowcowa zabłysła jak nigdy. Uwielbiam jambalaya! Danie można przyrządzić dokładnie z tego co się ma w domu. Oparte na ryżu, podobne do palea czy fried rice…Danie z wpływami z wielu kuchni. Dzisiaj jambalaya z jałowcową i szynką. Można i tak, uwierzcie mi!
Jambalaya
Składniki:
4 porcje
350 g ryżu, u mnie basmati
2 liście laurowe
2 łyżki oleju
300 g kiełbasy jałowcowej
150 g szynki wędzonej
2 duże szalotki
3 nacie selerowe
1 czerwone chili
1 czosnek solo
2 puszki pokrojonych pomidorów, około 800 g
1 czerwona papryka
1 ½ łyżeczka curry
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki soli lub wedle smaku + 1 łyżka do ryżu
1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
200 g krewetek, obranych
Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem laurowych liści . Gotowy ryż odparuj zdejmując pokrywkę z garnka. Ryż musi koniecznie odparować, bo inaczej z dania będzie paćka. Pokrój szynkę w kostkę, jałowcową w plasterki, chili, seler i szalotki w krążki. Pokrój w cienkie słupki czosnek i paprykę, Rozgrzej olej i zrumień kiełbasę i szynkę. Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy. Smaż przez 10 minut. Dodaj teraz pomidory, sól do smaku i wymieszaj. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ryż, krewetki i wymieszaj lekko podgrzewając, aby danie było gorące. Nie gotuj długo, bo krewetki będą suche.
1 Komentarz
Ale fajna nazwa :D Chętnie byśmy spróbowały :D