Obiad na środę, szybki, niedrogi i łatwy w przygotowaniu. Obiad dla całej rodziny. Gnocchi, ryba i surówka to standartowy obiad na środę w naszym domu. Ryba gości u nas bardzo często. Grillowana, pieczona, smażona i gotowana…Łosoś, dorsz…Ryba w panierce to ulubiona ryba dzieci. Rybę podaję z ziemniakami, a czasami przyrządzam smażone gnocchi. Robię je najczęściej z resztek ziemniaków…Zawsze gotuję dużo ziemniaków, bo wiem, że jak zostaną resztki to mogę ugotować kopytka lub zrobić smażone gnocchi.
Odgrzewane ziemniaczane puree jest takie sobie ale na szczęście można je wykorzystać na gnocchi. Gnocchi gotowane, odsmażane i smażone. Wiele wersji klusek, z których dzisiaj wybrałam smażone gnocchi.
Oczywiście obiad na środę, który składa się z drugiego dania wymaga surówki. U mnie jest to zestaw przynajmniej dwóch surówek. Obok tradycyjnej surówki z marchewki i pora przyrządziłam surówkę na ciepło z czarnej kapusty. Właśnie niedawno pojawiła się w sklepach. W Polsce uważa ją się za odmianę jarmużu i tak praktycznie smakuje. W Szwecji jednak jest to rodzaj kapusty tak samo jak we Włoszech. Mniejsza o to. Lubię i kapustę i jarmuż, więc taka krzyżówka w pełni zadowala moje podniebienie. Podobnie jak jarmuż można jeść kapustę na surowo i ugotowaną. Trzeba również usunąć twarde nerwy liściowe, które nie za bardzo nadają się do spożycia. Smażona czarna kapusta w migdałach jest smacznym dodatkiem do ryby.
Obiad na środę
Składniki:
na 4 porcje
Gnocchi
350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
1 jajko
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
20 g utartego parmezanu
oleju do smażenia
Umieść wszystkie składniki na gnocchi w misce i zmiksuj. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 8 kawałków. Zroluj każdy i potnij nożem na małe gnocchi. Rozgrzej olej w garnku i smaż gnocchi na rumiany kolor. Wysyp na naczynie i trzymaj w cieple, np. w nagrzanym piekarniku.
Surówka z czarnej kapusty na ciepło
400 g czarnej kapusty, ok. 150 g miękkich liści
30 g masła
50 g zmielonych migdałów
100 ml śmietanki
3 łyżki utartego parmezanu
2 łyżki pestek dyni
Oddziel zielone liście kapusty od twardych nerwów, pokrój lub porwij na kawałeczki. Włóż kapustę do garnka z posoloną i gotującą wodą. Gotuj kapustę przez 10 minut, następnie odcedź i opłukaj zimną wodą. Rozgrzej masło, dodaj zmielone migdały i lekko zrumień. Wlej śmietankę, zamieszaj i dodaj kapustę. Smaż kapustę mieszając. Dopraw solą i wymieszaj. Wyłóż na miskę i posyp parmezanem i uprażonymi pestkami dyni.
Panierowana ryba
600 g białej ryby, u mnie płastuga
2 łyżki masła
1 jajko + 2 łyżki mleka
150 g zmielonych migdałów lub tartej bułki
sól i czarny pieprz do smaku
plasterki cytryny do podania
Osusz rybę papierowym ręcznikiem. Posól i oprósz pieprzem grubo mielonym. Rozgrzej masło na patelni. Rozmąć jajko w mleku. Zamocz rybę w jajku, następnie obtocz w migdałach lub w bułce i smaż na złoty kolor bo obu stronach. Płastuga jest cienka, więc wystarczy po minucie z każdej strony.
Obiad na środę gotowy. Podaj rybę z gnocchi, z czarną kapustą i dodatkową surówką według uznania.
14 komentarzy
Ten obiadek wygląda pięknie. Prosty, fajny przepis. Śliczne zdjęcia na blogu. :)
Dziękuję!
A jak zobaczyłam zdjęcie, to byłam przekonana, że to szpinak ;)
Nic dziwnego wygląda podobnie i z pwenością może zastąpić kapustę
Gosiu talerz pełen pyszności :-)
Dziękuję Marzenko!
Ciekawe, bo nigdy nie jadłyśmy tego typu smażonych gnocchi :)
Ale miałaś pyszności na obiad, mniam!!!
Super! Wreszcie przestanę wyrzucać resztki ziemniaków, nigdy nie wiedziałam do czego mogę je wykorzystać…
Same pyszności :) Bardzo chętnie przygotuję taki obiadek :)
W podobny sposób przygotowuję włoską kapustę :)
Pycha obiad! Naprawdę wspaniały! :)
Zjadłoby się :)
Pozdrowionka serdeczne :)
Tyle dobrego na jednym talerzu! Świetny obiad!
Super dzięki!