Smaczny obiad z dorsza

Smażony dorsz , ziemniaczne puree, zrumienione kapary i karmelizowana marchewka…czyli smaczny obiad z dorsza, który doceni cała rodzina. Dorsz to bardzo smaczna ryba, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Najłatwiejszym jest smażony dorsz. Posolą i przyprawioną rybę smażę krótko na maśle. Ryba jest soczysta, lekko się dzieli i delikatnie błyszczy. Tak usmażona ryba nie tylko dorsz jest najsmaczniejsza.

smażony dorsz

Jakie dodatki lubicie do smażonego dorsza? Często przyrządzam dorsza z grzybami. Czasami podaję go z sosem aioli. Lubię dorsza  z risotto. Dzisiaj proponuję tradycyjne puree ziemniaczane, zrumienione kapary i karmelizowaną marchewkę. Smaczny obiad z ryby.

Smażony dorsz

4 porcje

Składniki:

600 g fileta z dorsza

sól i pieprz do smaku

50 g masła

3 łyżki kaparów w zalewie

Karmelizowana marchewka

4 duże marchewki

2 łyżki masła

1 łyżka miodu

2 łyżeczki soku z cytryny

sól i czarny pieprz do smaku

Ziemniaczane puree

600 g ugotowanych ziemniaków

25 g masła

100 ml ciepłego mleka

smażony dorsz na obiad

Obierz marchewkę i pokrój na grube plasterki. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 10 minut. Odcedź marchewkę. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj miód i mieszaj aż miód stanie się płynny. Dodaj marchewkę i smaż przez 10 minut. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź  i miksuj mikserem, dodając po chwili masło, a potem mleko. Miksuj aż puree będzie gładkie i puszyste. Na samym końcu usmaż rybę. Oprósz dorsza solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni. Usmaż rybę na złoty kolor. Ryba powinna być w środku błyszcząca. Wyjmij rybę na talerz, dodaj ziemniaczane puree i marchewkę. Na patelni, na której była smażona ryba zrumień kapary. Posyp danie kaparami i podaj z kawałkiem cytryny. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.