Rolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis, ale jakoś zawsze mi uciekał z głowy.
W końcu się zdecydowałam i nie żałuję, bo rolada szpinakowa to pyszne i wystawne danie. W sam raz na urodzinowe przyjęcie. Roladę można przygotować wcześniej, bo jest to przekąska na zimno, bardzo efektowna przy tym. Przekąska na każdą okazję.
Rolada szpinakowa
10 – 12 porcji
Składniki:
Spód szpinakowy
400 g szpinaku, świeżego
2 ząbki czosnku
2 łyżki kopru
4 jajka
400 ml mleka
150 g mąki
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
150 g wędzonego łososia
200 g sera philadephia
Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe. Dodaj lekko ostygnięty szpinak, koper, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formę o boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz naleśnik przez około 25 – 30 minut. Wyjmij i ostudź lekko, po czym oderwij od papieru i zroluj. Kiedy naleśnik przestygnie, rozwiń go. Posmaruj naleśnik serkiem, a na nim ułóż plastry łososia. Zwiń ponownie w rulon, owiń w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój roladę przed podaniem.
7 komentarzy
Na prawdę znakomicie się prezentuje! Również od dawna się do niej przymierzam, ale chyba już teraz nie odpuszczę :D
Jedno z lepszych połączeń smakowych :D
Też tak myślę!
jaka apetyczna:)
Dziękuję!
Wygląda niesamowicie, będę musiała spróbować :)
Polecam!