Jak przyrządzić młode marchewki

Karmelizowane marchewki to jeden ze sposobów na przyrządzenie tego warzywa. Uwielbiam karmelizowane marchewki zwłaszcza latem, kiedy marchew jest niezbyt wyrośnięta i soczysta. Daruję sobie jej obieranie. Taka młoda skórka nie zaszkodzi smakowi. Ostatnio jadłam tak smacznie przyrządzone marchewki w gościach. Nie mogłam się pohamować  od ich jedzenia. Były przepyszne!

karmelizowane marchewki

Dzisiaj byłam na zakupach i od razu rzuciły mi się w oczy marchewki w pęczku. Wzięłam od razu dwa, bo już wiedziałam, że przyrządzę karmelizowane marchewki do obiadu. Jest to tak prosta przystawka na ciepło, że korzystając z dobrodziejstw lata można ją przyrządzać niemalże codziennie. Jak dla mnie to numer jeden tegorocznego lata!

karmelizowane marchewki codojedzenia blog

Karmelizowane marchewki

na 4 porcje

Składniki:

500 g młodej marchewki w pęczku

30 g masła

2 łyżki miodu

2 łyżki winnego octu, białego

¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 łyżeczki soli

1 łyżka natki pietruszki

przepis karmelizowane marchewki codojedzenia

Marchewki umyj, przełóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj przez 15 minut. Ugotowane marchewki odcedź i odstaw do przestygnięcia. Rozgrzej masło z miodem. Marchewki przekrój wzdłuż na pół lub na ćwiartki jeśli są zbyt grube. Rozłóż na patelni i smaż aż się lekko zrumienią. Pod koniec smażenia wlej ocet, wstrząśnij patelnią aby się równo rozprowadził. Posyp marchewki pieprzem i przełóż na półmisek i udekorować natką pietruszki. Podawaj na ciepło. Marchewki smakują również dobrze na zimno. Smacznego!

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *