Pozostał jeszcze tydzień do świąt, więc ja zabrałam się z świąteczne śledzie z czerwoną borówką. Uwielbiam śledzie! Co roku przyrządzam kilka rodzajów śledzi. Tradycyjnie przygotowuję rolmopsy oraz śledzie niespodziankę. Lubię nowe przepisy na śledzie. To takie uniwersalne danie, które na szczęście można przyrządzić wcześniej. Tydzień przed świętami to najwyższa pora.
Świąteczne śledzie z borówką to śledzie zaprawione w zalewie octowej, które następnie mieszam z crème fraiche, czerwoną borówką i czerwoną cebulą. Robię to na dwa dni przez wigilią. Śledzie są wtedy najsmaczniejsze. Do tego przepisu można wykorzystać mrożone borówki lub dżem z borówek.
Ja akurat miałam mrożone borówki, więc je lekko obgotowałam w cukrze. Smak domowego dżemu z borówek jest o wiele intensywniejszy. Jest też w nim mniej cukru. Szwedzi uwielbiają śledzie na słodko! Jeśli piszę na słodko, to naprawdę mam na myśli słodkie śledzie. Ja jednak wolę śledzie niesłodkie lub po prostu leciutko doprawione cukrem.
Jeśli więc chcecie zaskoczyć rodzinę śledziami to polecam śledzie z borówką ale też śledzie po azjatycku, śledzie z suszoną śliwką, śledzie w pomidorach z chili i sherry, czy śledzie śródziemnomorskie. A jeśli macie dla mnie jakiś ciekawy przepis, to polecam go wpisać w komentarzach. Na pewno wypróbuję!
Śledzie z czerwoną borówką
4 porcje
Składniki:
200 g śledzi w zalewie octowej
150 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany
2 łyżki czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
4 łyżki borówkowego dżemu
sól i czarny pieprz do smaku
Śledzie pokroić na małe kawałki. Creme fraiche wymieszać z borówkowym dżemem, cebulą i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać śledzie i wymieszać jeszcze raz. Przełożyć śledzie do słoika, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki. Smacznego!