Tak, tak Szwedzi jedza köttbullar caly rok. Na wigilijnym stole obok swiatecznych delikatesow nie moze zabraknac miesnych klopsikow. Kazda rodzina ma swoj tajemniczy swiateczny przepis na köttbullar, a ja zdobylam moj od naszego szwedzkiego przyjaciela, ktory ma na imie Ula.
Ula to rowniez meskie imie w Szwecji, o czym ja nie wiedzialam, zanim poznalam Ula, a ktory wzbudzil we mnie uczucie zazdrosci. Dlaczego, bo moj maz wyrazal sie nadzwyczaj pochlebnie o Ula, a ja myslac, ze to kobieta gotowalam sie ze zlosci. Mozecie sobie wyobrazic moje zdumienie, kiedy po raz pierwszy mialam przyjemnosc spotkac Ula, ponad dwumetrowego mezczyzne, chudego jak patyk…Do dzis te wspomnienia sa przedmiotem zartow i smiechu do lez.
Znam Ula juz od ponad 20 lat, a i ten przepis przetrwal niemalze tyle samo lat bez jakis wiekszych zmian. Te swiateczne klopsiki roznia sie od innych tym, ze dodaje do nich ugotowane, zmielone ziemniaki, ziele angielskie oraz anchois… sadze, ze nie jedna brewka poszla do gory! Ja tez bylam zdziwiona, zwlaszcza jak po raz pierwszy kupilam anchois i je posmakowalam. Poza tym klopsiki sa calkowicie bezglutenowe, wiec cos dla alergika.
W tym roku swieta spedzamy w Szwecji, wiec nie moze zabraknac i klopsikow. Nakrecilam ich co niemiara. juz tylko tydzien z kawalkiem do swiat!
Przepis na swiateczne szwedzkie klopsiki miesne z anchois
Składniki:
okolo 35 klopsikow
- 1.5 kg mielonego miesa wołowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka białego pieprzu, mielone
- 1 łyżeczka pieprz czarny, zmielony
- 1 łyżeczka ziela angielskiego, swiezo zmiazdzonego w mozdzierzu lub zmielonego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 200 g ziemniaków, gotowane i zmielone
- 1 duża cebula, starta
- 1 puszka anchois, 50 g
- 2 jaja
- 2oo ml śmietanki (lub jogurtu sojowego)
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Zmiel ugotowane ziemniaki wraz z cebula i anchois.
- Wymieszaj z miesem i pozostalymi skladnikami. Dopraw farsz sola i pieprzem.
- Formuj male kuleczki, klopsiki i smaz na oleju, poruszajac co i rusz, aby nie stracily okraglej formy.
Nieodzowna salatka do szwedzkich klopsikow jest salatka z buraczkow i majonezu. Do mojej salatki dodaje posiekany ananas, a i doprawiam troche lepiej niz Szwedzi. Tak udekorowane köttbullar to rowniez swietna zimna przekaska.
11 komentarzy
Ciekawy wpis, nie miałam pojęcia że to tradycyjna potrawa w Szwecji na Święta. Niestety jestem zmuszona ją odrzucić z akcji bo mimo, że nie zawiera glutenu to zawiera niedozwolone w zasadach akcji jajka. Pozdrawiam ciepło
A nic sie nie stalo! Oj przeoczylam.
fajnie wygladają z ta różową „czapą” ;))
Ależ apetyczne dania, nie wiem czy to ujęcia czy ich wygląd powoduje że zgłodniałem.
Mam nadzieje, ze jedno i drugie!
Śliczne zdjęcia! Planuję niedługo wykonać szwedzkie klopsiki mięsne.
Dziękuję!Pozdrawiam serdecznie!
[…] stole jest mnóstwo potraw, które je się w małych porcjach. Wspaniałe przekąski ze śledzi, köttbullar, cielęca galareta ( zimne nóżki), jarmuż, sałatka z buraków, pasztet gęsi, świąteczna […]
Dziękuję! Mi też smakował!
Witam. Czy można czymś zastąpić anchois? Smak tego cuda mi zupełnie nie podchodzi…Może jakąś sardynką czy tuńczykiem?
Pozdrawiam serdecznie
Zastąpić lub po prostu nie dodać, można ale danie będzie miało wtedy inny charakter.