Klopsiki w sosie słodko kwaśnym. Mięsne klopsiki w pysznym sosie z noodles ze słodkich batatów to moje kolejne odkrycie. Żyć nie umierać. Jedzenie cieszy, gotowanie cieszy…Zapachy roznoszą się po domu…Moja kuchnia wygląda jakby przeszedł przez nią huragan…Oj bardzo lubię gotować ale sprzątanie to już nie moja domena. Mój mąż zawsze dziwi się dlaczego tyle brudnych naczyń, noży, łyżek poniewiera się wszędzie, kiedy ja gotują. Przecież jest zmywarka, nawet woda w kranie…Bla, bla, bla…Prawdą jest, że zawsze zaczynam od jednego przepisu, a w trakcie jego przyrządzania już wpadam na kolejne pomysły…
Tak i było w przypadku klopsików. Miały to być mięsne klopsiki w sosie do ryżu na sypko. Gdzieś między obieraniem imbiru, a przeciskaniem czosnku przez praskę zaczęłam wątpić w ryż. Doszłam do wniosku, że klopsiki w sosie będą ciekawsze z noodles z batatów. Nie musiałam myśleć dwa razy. Od razu zaczęłam szukać mojego weggie twister…O dziwo małżonek włożył go na właściwe miejsce…Jedyną wadą sprzątającego męża jest to, że zdarza się mu często zmienić miejsce przechowania danej rzeczy. Poszukuję ją potem jak zwariowana. Otwieram na oścież szafki, szuflady… No gdzie, no gdzie ty jesteś moje kochane cudo…Po dniu pełnym kuchennych przygód nabieram wtedy ochoty na sprzątanie, bo wiem, że jutro wszystko znajdę na swoim miejscu…Małżonek miał szczęście, bo czekały na niego mięciutkie klopsiki i wysprzątana kuchnia. Chyba dostanę medal!
Klopsiki w sosie
Składniki:
4-6 porcji
800 g mielonego mięsa, wieprzowo wołowego
1 łyżka świeżego imbiru, utartego
1 mały czosnek solo
sól i pieprz do smaku
1 jajko
2 łyżki masła do smażenia
Sos słodko kwaśny
1 puszka ananasa, ok.400 g
1 puszka pokrojonych pomidorów
3 łyżki jabłkowego octu
1 łyżka brązowego cukru
2 szalotki
1 czosnek solo
200 ml gęstego ketchupu
1 łyżeczka suszonych płatków chili
szczypta kajeńskiego pieprzu
2 bataty
garść świeżej kolendry
1 łyżka oleju
Przeciśnij czosnek przez praskę. Obierz i zetrzyj imbir na tarce. Wymieszaj z jajkiem mielonym doprawiając solą i pieprzem. Formuj okrągłe klopsiki, niezbyt duże. Zrumień na maśle. Nie smaż za długo. Klopsiki mają jedynie zachować kształt, a dogotują się w sosie.
Szalotki i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na łyżce oleju. Odcedź ananas i drobno pokrój. Dodaj ananas, pomidory i ketchup do cebuli. Wlej ocet, dopraw cukrem, pieprzem i chili. Zagotuj sos, a następnie dodaj klopsiki. zamieszaj i gotuj przez 15 minut. Przy pomocy spirilize zrób noodles z batatów. Na 5 minut przed końcem gotowania sosu dodaj batatowe noodles i posiekaną kolendrę. Gotuj sos aż noodles będą miękkie, około 5 minut. Jeśli sos jest za gęsty można dodać trochę wody lub warzywnego bulionu.
3 komentarze
Całe danie prezentuje się mega apetycznie ale musimy przyznać, że ten sos szczególnie nas zainteresował :)
Sądzę,że sos zawsze podkreśla smak mięsa i nadaje daniu charakter.
aż mi zapachnialo ;)