Włoski gulasz spezzatino z cielęciny

Włoski gulasz spezzatino! Hej, hej! Jak ten czas leci! Pamiętam ten gulasz z cielęciny będąc kilka lat temu we Włoszech. Gulasz spezzatino to gulasz z cielęciny i fasolki szparagowej. Jak każdy mięsny gulasz tak i gulasz spezzatino to idealne danie na obiad. Zazwyczaj gotuję obiady na dwa dni, a przynajmniej tyle aby resztki starczyły na lunch do pracy.

gulasz spezzatino

Bardzo lubię cielęcinę. Ta gotowana w warzywach i bulionie jest miękka i soczysta. Nie ma nic lepszego jak jak pyszne mięso w sosie własnym  i ziemniaczane, puszyste puree. Gulasz to praktyczne danie, sos i mięso w jednym.

Gulasz spezzatino

4 porcje

Składniki:

500 g podudzia z cielęciny bez kości

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 marchewki

2 nacie selera

1 łyżka pomidorowego przecieru

1 liść laurowy

2 łyżki masła

250 ml mięsnego bulionu

100 ml białego wina wytrawnego

sól i pieprz do smaku

200 g fasolki szparagowej

natka pietruszki do posypania

gulasz spezzatino

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy. Smaż przez 3 minuty. Przełóż do żeliwnej patelni z wysokim brzegiem. Pokrój mięso w kostkę i zrumień na reszcie masła. Przełóż mięso do żeliwnej patelni wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Rozpuść przecier w bulionie i wlej do mięsa. Dodaj liść laurowy, dopraw gulasz solą, pieprzem i gotuj wolno przez około godzinę. Pod koniec gotowania dodaj fasolkę i gotuj jeszcze 10 minut aż fasolka będzie miękka. Ugotowany gulasz posyp natką pietruszki. Podaj z ziemniaczanym puree. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.