Czarno i czerwono czyli Halloween obiad nie tylko dla zombies

Halloween już tuż tuż! Uwielbiam to święto, bo jest takie na luzie z dystansem do świata pozaziemskiego. Planujcie  przyjęcie w czarno – czerwonym stylu? Polecam ugotować gołąbki z czarnej kapusty w sosie pomidorowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Od dawna przymierzałam się do gołąbków z czarnej kapusty. Znacie czarną kapustę? To krzyżówka włoskiej kapusty z jarmużem. Czarna kapusta jest delikatna w smaku. Liście są kruche aczkolwiek główny nerw trochę twardy podobnie jak w jarmużu. Czarna kapusta właściwie ma ciemnozielony, matowy kolor, który po ugotowaniu staje się bardziej czarny. Stąd gołąbki z  tej kapusty w czerwonym sosie wyglądają zjawiskowo i pasują idealnie na Halloween.

gołąbki z czarnej kapusty

Gołąbki przyrządzam naprawdę różnie. Lubię gołąbki z kaszą. Lubię również gołąbki z sosem curry. Najbardziej jednak zaskoczyłam rodzinę przepisem na gołąbki z rybą. Oczywiście latem gotuję gołąbki z młodej kapusty, a kiedy już się pojawią kurki to oczywiście podaję je w sosie kurkowym.

Głąbki z czarnej kapusty również przyrządziłam nietypowo, bo użyłam gotowej mieszanki na risotto. Ugotowałam więc ryż prawie tak jak gotuję kaszotto czy risotto.  Farsz na gołąbki jest bardzo aromatyczny, bo naturalne produkty firmy The Green Woodpecker trill zawierają mnóstwo przypraw i suszonych grzybów. Farsz jedynie doprawiłam solą i pieprzem.

gołabki z czarnej kapusty na obiad

Jaki sos lubicie do gołąbków? Najczęściej gotuję sos pomidorowy, ale jak wspomniałam wcześniej próbuję podać gołąbki z innymi sosami jak grzybowym, krewetkowym czy curry. Gołąbki z czarnej kapusty w krwisto – czerwonym pomidorowym są smaczne i proste w przygotowaniu.

gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki z czarnej kapusty

Składniki:

na 4 porcje

800 g czarnej kapusty

500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe

1 cebula

1 czosnek solo

1 jajko

1 opakowanie mieszanki na risotto

500 ml bulionu z mięsa lub warzyw

sól i pieprz do smaku

2 łyżki masła

Sos pomidorowy

1 cebula

2 ząbki czosnku

garść świeżej bazylii

2 puszki pokrojonych pomidorów

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i czarny pieprz do smaku

½ łyżeczki chili w proszku

½ łyżeczki wędzonej papryki

100 ml śmietanki

gołąbki z czarnej kapusty przepis

Liście kapusty oddziel od głównej łodygi. Włóż do garnka, wlej wodę, posól i gotuj kapustę przez 10 minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odstaw na durszlaku. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wsyp suchą mieszankę na risotto i smaż aż ryż się zeszkli. Wlej połowę bulionu i gotuj ryż przez około 20 minut. Jak bulion wyparuje, wlej resztę i gotuj do jego wchłonięcia. Mieszaj ryż od czasu do czasu. Do przestudzonego  risotto dodaj mielone mięso, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj farsz. Odetnij większą część nerwu z liści kapusty. Ułóż 2 – 3 liście obok siebie, nałóż farsz i zroluj. Układaj gołąbki w naczyniu wysmarowanym masłem. Ugotuj pomidorowy sos. Cebulę i czosnek pokrój drobno i zrumień w małym rondelku. Wlej pomidory, oliwę,  dopraw solą i przyprawami. Gotuj sos przez 5 minut. Na koniec wlej śmietanę i zagotuj. Podlej częścią sosu gołąbki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz gołąbki przez 30 minut. Wyjmij i podaj na gorąco polane sosem. Smacznego  Halloween!

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.