Halloween już tuż tuż! Uwielbiam to święto, bo jest takie na luzie z dystansem do świata pozaziemskiego. Planujcie przyjęcie w czarno – czerwonym stylu? Polecam ugotować gołąbki z czarnej kapusty w sosie pomidorowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Od dawna przymierzałam się do gołąbków z czarnej kapusty. Znacie czarną kapustę? To krzyżówka włoskiej kapusty z jarmużem. Czarna kapusta jest delikatna w smaku. Liście są kruche aczkolwiek główny nerw trochę twardy podobnie jak w jarmużu. Czarna kapusta właściwie ma ciemnozielony, matowy kolor, który po ugotowaniu staje się bardziej czarny. Stąd gołąbki z tej kapusty w czerwonym sosie wyglądają zjawiskowo i pasują idealnie na Halloween.
Gołąbki przyrządzam naprawdę różnie. Lubię gołąbki z kaszą. Lubię również gołąbki z sosem curry. Najbardziej jednak zaskoczyłam rodzinę przepisem na gołąbki z rybą. Oczywiście latem gotuję gołąbki z młodej kapusty, a kiedy już się pojawią kurki to oczywiście podaję je w sosie kurkowym.
Głąbki z czarnej kapusty również przyrządziłam nietypowo, bo użyłam gotowej mieszanki na risotto. Ugotowałam więc ryż prawie tak jak gotuję kaszotto czy risotto. Farsz na gołąbki jest bardzo aromatyczny, bo naturalne produkty firmy The Green Woodpecker trill zawierają mnóstwo przypraw i suszonych grzybów. Farsz jedynie doprawiłam solą i pieprzem.
Jaki sos lubicie do gołąbków? Najczęściej gotuję sos pomidorowy, ale jak wspomniałam wcześniej próbuję podać gołąbki z innymi sosami jak grzybowym, krewetkowym czy curry. Gołąbki z czarnej kapusty w krwisto – czerwonym pomidorowym są smaczne i proste w przygotowaniu.
Gołąbki z czarnej kapusty
Składniki:
na 4 porcje
800 g czarnej kapusty
500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe
1 cebula
1 czosnek solo
1 jajko
1 opakowanie mieszanki na risotto
500 ml bulionu z mięsa lub warzyw
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła
Sos pomidorowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
2 puszki pokrojonych pomidorów
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki wędzonej papryki
100 ml śmietanki
Liście kapusty oddziel od głównej łodygi. Włóż do garnka, wlej wodę, posól i gotuj kapustę przez 10 minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odstaw na durszlaku. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wsyp suchą mieszankę na risotto i smaż aż ryż się zeszkli. Wlej połowę bulionu i gotuj ryż przez około 20 minut. Jak bulion wyparuje, wlej resztę i gotuj do jego wchłonięcia. Mieszaj ryż od czasu do czasu. Do przestudzonego risotto dodaj mielone mięso, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj farsz. Odetnij większą część nerwu z liści kapusty. Ułóż 2 – 3 liście obok siebie, nałóż farsz i zroluj. Układaj gołąbki w naczyniu wysmarowanym masłem. Ugotuj pomidorowy sos. Cebulę i czosnek pokrój drobno i zrumień w małym rondelku. Wlej pomidory, oliwę, dopraw solą i przyprawami. Gotuj sos przez 5 minut. Na koniec wlej śmietanę i zagotuj. Podlej częścią sosu gołąbki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz gołąbki przez 30 minut. Wyjmij i podaj na gorąco polane sosem. Smacznego Halloween!
6 komentarzy
Takie gołąbki zjadłabym z wielką chęcią! Świetnie się zapowiadają :)
Dziękuję. Wyszły pyszne i bardzo aromatyczne!
Nie obchodzę tego święta jakoś specjalnie, ale na pyszne jedzonko zawsze jestem chętna 😊
Pysznie jedzenia wabi!
O mniam, takich gołąbków jeszcze nie jadłyśmy :)
Niby z czarnej, a wyglądają bardzo malowniczo i kolorowo :)