Zostało mi trochę dyni, którą chciałam bardzo szybko wykorzystać. Wymyśliłam więc placki dyniowo – ziemniaczane, które dodatkowo wzbogaciłam o nasiona konopi. Tradycyjne placki ziemniaczane pojawiają się u mnie często ale lubię mieszać ziemniaki z innymi warzywami jak marchewką, cukinią i dynią. Placki dyniowo-ziemniaczane są smaczne i pożywne. Wolę dodać do nich dodatkowe jajko niż mąkę. Część mąki zastępuję często nasionami. Konopia świetnie pasuje do placków i wzbogaca je o białko.
Z czym lubicie jeść placki? Moje dzieci na słodko, ostatnio z dżemem i twarożkiem. Jakoś na słodko najbardziej lubią. Ja za to lubię placki ziemniaczane z sosem z grzybów. Sezon na dynię trwa, więc polecam wypróbować alternatywne placki ziemniaczane z dodatkiem innych warzyw. Na pewno zgodzicie się ze mną, że tarcie placków na tarce nie należy do przyjemności. Odkryłam nowy sposób – miksuję ziemniaki w malakserze. Chyba dlatego smażę je tak często.
Placki dyniowo – ziemniaczane
Składniki:
na 4 porcje
5 ziemniaków
200 g dyni
2 jajka
100 g mąki
50 g nasion konopi, łuskanych
olej kokosowy do smażenia
¾ łyżki soli
Do podania
twarożek
dżem
Obierz ziemniaki i zmiksuj w malakserze na puree. Obierz dynię ze skórki, oczyść z gniazda i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Ja starłam dynię przy pomocy malaksera. Do warzyw wbij dwa jajka, dodaj, mąkę, nasiona konopi i sól. Wymieszaj masę i smaż okrągłe placki. Podaj placki z dowolnie wybranymi dodatkami. Polecam twarożek i dżem. Smacznego!
7 komentarzy
Wyglądają bardzo apetycznie :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)
Dziękuję Aniu!
Wyglądają przepysznie. Dynia to wspaniały składnik wielu dań i deserów.
Muszę spróbować, bo wygląda naprawdę pysznie ;)
Polecam!To sałatka dla każdego!
super sprawa, wzbogacona wersja idealna dla wymagających :)
No właśnie!