Placki dyniowo – ziemniaczane z nasionami konopi

Zostało mi trochę dyni, którą chciałam bardzo szybko wykorzystać. Wymyśliłam więc placki dyniowo –  ziemniaczane, które dodatkowo wzbogaciłam o nasiona konopi. Tradycyjne placki ziemniaczane pojawiają się u mnie często ale lubię mieszać ziemniaki z innymi warzywami jak marchewką, cukinią i dynią. Placki dyniowo-ziemniaczane są smaczne i pożywne. Wolę dodać do nich dodatkowe jajko niż mąkę. Część mąki zastępuję często nasionami. Konopia świetnie pasuje do placków i wzbogaca je o białko.

placki ziemniaczano - dyniowe

Z czym lubicie jeść placki? Moje dzieci na słodko, ostatnio z dżemem i twarożkiem. Jakoś na słodko najbardziej lubią. Ja za to lubię placki ziemniaczane z sosem z grzybów. Sezon na dynię trwa, więc polecam wypróbować placki dyniowo ziemniaczane. Na pewno zgodzicie się ze mną, że tarcie placków na tarce nie należy do przyjemności. Odkryłam nowy sposób – miksuję ziemniaki w malakserze. Chyba dlatego smażę je tak często.

Placki dyniowo – ziemniaczane

Składniki:

na 4 porcje

5 ziemniaków

200 g dyni

2 jajka

100 g mąki

50 g nasion konopi, łuskanych

olej kokosowy do smażenia

¾ łyżki soli

Do podania

twarożek

dżem

placki z dyni

Obierz ziemniaki i zmiksuj w malakserze na puree. Obierz dynię ze skórki, oczyść z gniazda i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Ja starłam dynię przy pomocy malaksera. Do warzyw wbij dwa jajka, dodaj, mąkę, nasiona konopi i sól. Wymieszaj masę i smaż okrągłe placki. Podaj placki z dowolnie wybranymi dodatkami. Polecam twarożek i dżem. Smacznego!

 

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.