Dzisiaj są Walentynki. Przygotowałam dla moich milusińskich ulubiony obiad, czy krokiety z naleśników. Wszyscy bez wyjątku lubią krokiety na obiad , nawet mój małżonek, który zdecydowanie mówi nie naleśnikom. Jednak nadziewane mięsem, kapustą i szuszonymi grzybami naleśniki smakują mu bardzo.
Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na krokiety, co świadczy o tym, że często przyrządzam to danie na obiad. Najczęściej używam gotowanego mięsa z kurczaka. Dzisiaj dodałam do niego białą kapustę i suszone grzyby. Uwielbiam takie połączenie. Oszczędnie i pysznie, a przy tym takie proste!
Proste, bo naleśniki umie chyba każdy usmażyć, a zrobić farsz to też żaden problem. Farsz przygotowuję na różne sposoby, ale wolę jak mięso i pozostałe składniki są drobno pokrojone. Po przekrojeniu widać po prostu co się je, a i krokiety nie są takie zapychające, jak te nadziane zmielonym farszem. też kiedyś mieliłam mięso na krokiety w maszynce, ale od dobrych kilku lat kroję składniki na farsz. Jest różnica.
tego przepisu wychodzi 11 krokietów całych, 22 przekrojone na pół. Nie lubię oszczędzać na nadzieniu, więc są to krokiety bardzo obfite.
Nadziewane naleśniki lubimy najbardziej z ketchupem. Przyrządzam czasami krokiety z sosem pieczarkowym. Zdarzy mi się, że zrobię krokiety po włosku z mozzarellą i pomidorowym sosem. To danie można urozmaicić na wiele sposobów, a kolejnym z nich jest dodatek mielonego szpinaku do ciasta naleśnikowego. Nazywam takie krokiety Shrek. To tak dla rodzin z małymi dziećmi, które nie lubią szpinaku, ale uwielbiają Shreka, he, he… Wszystkie chwyty dozwolone.
Krokiety z naleśników
5-6 porcji
Składniki:
11 dużych naleśników, tutaj przepis na ciasto naleśnikowe
400 g gotowanego kurczaka
300 g białej kapusty, gotowanej
20 g suszonych grzybów
1 cebula
1½ łyżeczki czarnego pieprzu
1-1½ łyżeczki soli
2 jajka
50 g tartej bułki
tłuszcz do smażenia, u mnie masło
Z przepisu na ciasto naleśnikowe usmażyć 11 dużych i cienkich naleśników. suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawia na 20 minut. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone grzyby. Smażyć przez 5 minut. ugotowaną kapustę drobno poszatkować. Mięso pokroić nożem, najdrobniej jak się da. Wymieszać wszystkie składniki na farsz. Nadziać każdy naleśnik farszem, zawinąć boki i zwinąć w rulon.
Rozgrzać tłuszcz na patelni. Zamoczyć każdy krokiet w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce. Smażyć około 2 minut, po każdej stronie lub nieco dłużej jeśli krokiety mają być mocniej przypieczone. Smacznego!