Niedawno przyrządziłam sałatkę z czarną quinoa. Dzisiaj proponuję placki z quinoa kokosowo migdałowe. Pyszne bezglutenowe placki pachnące kardamonem. Uwielbiam kardamon. Najlepiej świeżo zgnieciony w moździerzu. Niesamowity aromat. Doszłam do wniosku, że czasami mam większą ochotę na kardamon niż cynamon. Jeśli nie podzielacie mojego zdania z pewnością możecie zamienić nieco pieprzny kardamon na słodki cynamon.
Placki z quinoa przyrządzam często na śniadanie. W pracy wzbudziłam nimi niemałe zainteresowanie. Były takie aromatyczne i nakrapiane…”Co to za kropeczki?” Pytały się koleżanki. Placki z czarną quinoa, super!
Quinoa zwana komosą ryżową jest bardzo bogata w białko. Poza tym nie zawiera glutenu. W handlu można dostać białą, czerwoną i czarną komosę. Pod względem smaku niczym od siebie się nie różnią. Kupuję czasami mieszankę trzykolorową. Quinoa ma specyficzny smak. Przed przyrządzeniem należy ją dobrze wypłukać w zimnej wodzie, pocierając między palcami. Wtedy po ugotowaniu będzie smaczna.
Placki z quinoa
Składniki:
na 12 placków
75 g czarnej quinoa, ugotowanej
150 ml kokosowego mleka
1 łyżka sosu z cytryny
75 g migdałowej mąki
20 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki błonnika witalnego
szczypta soli
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki kardamonu
200 g jogurtu
3 łyżki klonowego syropu lub miodu
2 banany
2 łyżki kakao nibs
masło lub olej kokosowy do smażenia
W miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj ugotowaną quinoa, kokosowe mleko, jajka i sok z cytryny. Zmiksuj i odstaw na 10 minut. Błonnik napęcznieje i ciasto będzie gęściejsze. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj ciasto łyżką. Na wierzchu ułóż 3 plasterki banana. Smaż małe placki po obu stronach. Podaj placki z jogurtem, resztą banana i polane klonowym syropem. Można posypać kakao nibs.
Kakao Nibs to ziarna, które zostały obrane, a następnie rozdrobnione. Składają się w 100% z prawdziwego kakao.
4 komentarze
Bardzo ciekawa jestem ich smaku :)
Smak jest bardzo specyficzny,mi smakują bardzo!
Z bananami najlepsze :D
Uwielbiamy cynamon ale kardamon tylko Angelika lubi ;)
Ohhh Gosia, kusisz tymi plackami – jutro mam wolny weekend, więc chyba przygotuję je mężowi na śniadanie.