863
Moja pakistańska przyjaciółka Amira gotuje wspaniale. Do moich ulubionych przepisów, które jest bardzo prosty w wykonaniu należy przepis na placki ziemniaczane. Są to placki z gotowanych ziemniaków, przyprawione na ostro, które ja podaję z jogurtowym dipem.
Do tego dania z powodzeniem można wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu. Mówiąc szczerze zawsze gotuję więcej ziemniaków z myślą, że na drugi dzień zrobię te pyszne placki, knedle czy kopytka.
Przepis na placki ziemniaczane po pakistańsku
Składniki:
10 placków
- 400 g gotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę
- garść świeżej kolendry
- 1 cebula
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka płatków chili, lub wedle smaku
- sól do smaku
- 1 jajko, roztrzepane
- olej do smażenia
Dip jogurtowy
- 300 ml jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- szczypta płatków chili
- sól do smaku
Wykonanie:
- Nasiona kminu upraż na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz jajka i uformuj 10 placków.
- Zanurz każdy placek w jajku i smaż po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu.
- Wymieszaj wszystkie składniki na jogurtowy dip.
- Podawaj placki razem z dipem.
14 komentarzy
Gosiu,
moja Babcia, robiła podobne.
Nie było w nich kolendry ani kuminu.
Była cebula lub szczypiorek ,sól i pieprz.
Jedliśmy je z grzybowym sosem lub ze śmietaną.
Pycha!
Bardzo dobre placuszki. Zielona kolendra i ostre przyprawy, do tego jogurtowy sosik – pycha.
Dzięki!
Zawsze coś innego. Nie do wiary jak przyprawy mogą zachęcić do ziemniaków…
Ja ja lubię … co ja piszę kocham Twoją kuchnie:)
O dziękuję Anita! Miło mi!
ja już je sobie zapisałam i na pewno z przepisu skorzystam
Polecam Iza!
Ale smakowity obiad!
Dziękuję!
dobry wieczór! a co można dodać zamiast kminu? niestety nie mam go w domu. majeranek, tymianek, rozmaryn..? co najlepiej tu pasuje? proszę o podpowiedź :)
Można dodać sam pieprz, a z ziół tymianek lub rozmaryn. Jogurt można również zrobić bez kminu, ale proponuję zaostrzyć czosnkiem. Zamiast kolendry pasuje również mięta lub pietruszka
Pozdrawiam
Czy cebulę przed dodaniem do ziemniaków podsmażamy?
Tak, smakuje lepiej.