Szpinak i kurczak często występuje w moich przepisach. Nadziewane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem prezentowałam tu niedawno. Dzisiaj dla urozmaicenia usmażyłam szpinakowe crepes, które nafaszerowałam pyszną sałatką z kurczaka.
Pewnie jak ja zastanawialiście się kiedyś jaka jest różnica między naleśnikami a crepes. Według mnie minimalna. Naleśniki na ogół podaje się zwijane i są trochę większe. Crepes smaży się na mniejszej patelni i na ogół podaje się składane z dowolnie wybranym nadzieniem na słodko lub na słono. Z naleśników, które są o wiele większe można przyrządzić krokiety , czyli panierowane naleśniki.
Przepis na szpinakowe crepes
Składniki:
na 12 crepes
Ciasto naleśnikowe
- 3 jajka
- 150 g mąki
- 600 ml
- 150 g szpinaku, rozmrożony, odciśnięty i drobno pokrojony
- sól do smaku
- olej do smażenia
Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Ciasto może wydawać się rzadkie, ale takie ma być.
- mięso z jednego kurczaka, smażony lub grillowany, około 400 g
- 3 dymki
- 3 ząbki czosnku
- bakłażan
- 1 łyżka oleju
- 300 ml cremé fraiche
- 100 ml słodkiej śmietany
- 1 doniczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka płatków chili
Pokrój bakłażana w kostkę, posyp solą i odstaw na 30 minut. Pokrój dymkę i czosnek i zeszklij na oleju. Dodaj odciśnięty z wody bałażan i smaż aż bakłażan lekko się zrumieni. Dodaj creme fraiche, przyprawy i bazylię. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Porozrywaj kurczaka na małe kawałki i dodaj do warzyw. Wymieszaj. Ułóż nadzienie i złóż crepes w rożek.
7 komentarzy
Piękne Gosiu!
Chcę je…
Dziękuję Aniu!
Trzeba będzie spróbować, bo naleśniki uwielbiam. Więc crepes też pewnie przypadną mi do gustu :)
Pewnie tak…
Uwielbiam naleśniki na słono, pyszna propozycja ;)
Dziękuję!
Fajny pomysł :)