Placki, placuszki i racuchy to moje ulubione dania, które bardzo często robię. Dzisiaj kolejny przepis na pyszne placki tym razem z cukinii z dodatkiem sera feta. Świetna kombinacja smakowa, którą nie omieszkałam zaostrzyć sosem chili.
Placki z cukinii są bardzo zdrowe. Zamiast mąki pszennej użyłam grahamki. Dzisiaj zrobiłam placki z dodatkiem natki pietruszki, ale robiłam te placuszki z bazylią i też smakowały wyśmienicie. Ponadto placki są bardzo sycące i zaspokoją głód niejednego głodomora.
Przepis na placki z cukinii i feta
Składniki:
8 placków
- 2 jajka
- 2 dl mąki graham
- 1 ½ dl pokruszonego sera feta
- 1 zielona cukinia o wadze około 300 g
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 ½ dl posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Dodatki
- 1 dl gęstego jogurtu
- kilka łyżeczek sosu chili
- 1 łyżka pokrojonego szczypioru
Wykonanie:
- Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na 20 minut w sicie. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z cukinii i wymieszaj z jajkami.
- Dodaj resztę składników i połącz w jedną całość.
- Smaż średniej wielkości placki na niezbyt gorącej patelni.
- Wymieszaj lekko jogurt z sosem z chili i posyp szczypiorem. Podaj do placków z cukinii.
5 komentarzy
pyszne !!! oj zjadłabym takiego placuszka z ogromną przyjemnością :)
Ja właśnie głaszczę się po pełnym brzuszku. Pozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam cukinie, grillowana, mus z cukinii, smazona, w każdej postaci ;) jest cudna ;) przepis zapisuje ;)
Tak, tak w każdej postaci…
Robię podobne więc wiem, że są pyszne :)!