Pieczone ziemniaki najlepiej smakują, kiedy są dobrze przypieczone i mają chrupiącą skórkę. Czy trudno przyrządzić takie ziemniaki na obiad? Wcale nie! Jest jednak jeden trik, który ja stosuję, mianowicie podgotowuję ziemniaki w lekko osolonej wodzie przez pieczeniem.
Potem jeszcze ciepłe ziemniaki wrzucam na blaszkę, skrapiam oliwą, posypują przyprawami i piekę w nagrzanym piekarniku. Nic trudnego, prawda? Ale to jeszcze nie koniec. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie rozgniatam je lekko, a potem posypuję parmezanem i wrzucam do piekarnika na jeszcze kilka minut. Tak przyrządzone ziemniaki są perfekcyjne!
Pieczone ziemniaki z piekarnika to świetny dodatek do grillowanego mięsa. U nas sa zawsze dużą atrakcją na grillowej imprezie. Takie danie z ziemniaków można przygotować wcześniej zwłaszcza, kiedy szykuje się duża impreza. Wtedy gotuję ziemniaki al dente, odcedzam i studzę, a na drugi dzień zapiekam w piekarniku.
Pieczone ziemniaki z pesto
Idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków jest pesto, zwłaszcza domowej roboty. Możesz spróbować przygotować pesto z pietruszki i bazylii, którego smak idealnie komponuje się z ziemniakami. Wystarczy zmiksować świeże zioła z oliwą, migdałami oraz parmezanem, aby uzyskać aromatyczną pastę. Pesto do pieczonych ziemniaków sprawia, że danie nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Kiedy przygotowuję pesto, lubię eksperymentować z różnymi kombinacjami ziół i dodatków. Często dodaję do niego czosnek lub sok z cytryny, aby wzmocnić smaki. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru ziół zwłaszcza w sezonie letnim.
Pesto to nie tylko pyszny dodatek do potraw, ale także zdrowy i pełen składników odżywczych. Zioła zawarte w pesto są bogate w witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ziemniaki z piekarnika polane pesto są atrakcyjną przystawką na grillowej imprezie. Spróbujcie, aby się przekonać!
Składniki:
Ziemniaki
1 kg ziemniaków
1 łyżka startego parmezanu
15 pomidorów koktajlowych
12 oliwek, czarne i zielone
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół suszonych ziół prowansalskich
koper do dekoracji
Bazyliowe pesto z pietruszką
1 dorodna bazylia w doniczce
garść natki pietruszki
2 łyżki zmielonych migdałów bez skórki
2 ząbki czosnku
sól do smaku
50 ml oliwy
3 łyżki zimnej wody
2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są bardzo duże. Gotować przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie po czym odcedzić i wyłożyć na blachę do pieczenia. Dodać pomidorki koktajlowe. Skropić warzywa oliwą i oprószyć solą, pieprzem i ziołami.
Wstawić warzywa do nagrzanego na 240ºC piekarnika, dodatkowo nastawionego na funkcję grilla. Piec warzywa przez 20 minut. Następnie wyjąć pomidory, a ziemniaki lekko zgnieść i posypać startym parmezanem. Wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać przez 5 minut.
Zmiksować pesto. ułożyć pieczone warzywa na półmisku i polać pesto. Udekorować koprem. Smacznego!