Pasta z białej fasoli…Zwykła fasola w niezwykłej kombinacji. Lubię wymyślać pasty na kanapki. Pasta z białej fasoli jest bardzo pożywna i zdrowa, łatwa do zrobienia, idealna na gorące grzanki czy do surowych warzyw.
Warzywnie i zdrowo! Dla smakoszy warzywnych pasztetów do smarowania polecam pasztet sojowy lub pasztet z cukinii
Składniki:
100 g białej fasoli, waga sucha
3 łyżki prażonych ziemnych orzeszków
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki płatków chili
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki ryżowego octu, może być winny
2 łyżki oliwy
6 łyżek posiekanej pietruszki
2 łyżki szczypiorku
sól do smaku
Fasolę namocz w zimnej w wodzie na noc. Następnego dina ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Zimną fasolę zmiksuj z resztą składników oprócz szczypiorku. Jeśli pasta wciąż jest bardzo gęsta dodaj więcej oliwy. Przed podaniem posyp pastę drobno posiekanym szczypiorkiem, chili i polej oliwą.
12 komentarzy
świetna pasta i kolejny dowód na to, że strączkowe pasty są naprawdę pyszne :)
Bardzo lubię!
Wygląda pysznie :)!
Wygląda pysznie :) z chęcią bym zjadła :)
Polecam!
jak ładnie wygląda
Super składniki do tej pasty. Bardzo mnie kusi jej zrobienie. Zdjęcia super
Polecam!
Świetna pasta!
Polecam!
Bardzo lubię robić pasty do kanapek ,a w szczególności gdy zawierają one jeszcze warzywa, które mają tyle wartościowych witamin :)
Z pewnością wypróbuję Twoją propozycję ;)
A Tobie polecam moją pastę:
http://homelycooking.bloog.pl/id,348244304,title,Pasta-z-suszonych-pomidorow-i-bazylii,index.html
Wygląda trochę jak pesto!! :-) A przygotowując fasolkę, warto namaczać ja w wodzie z dodatkiem łyżki octu jabłkowego. :-) Fasola będzie łatwiejsza do strawienia dla naszego żołądka, więc ci, którzy mają drobne problemy ze wzdęciami po zjedzeniu potraw z fasolą, mogą sprobować tego triku. ;-) Polecamy. :-))