445
Uwielbiam warzywne pasztety, a pasztet z cukinii upiekłam już nie pierwszy raz. Tak nam zasmakował, że postanowiłam znowu go upiec, tym razem trochę w innej wersji, bo z ziemniakami i mozarella. Pasztet świetnie pasuje do duńskiego żytniego chleba.
Pasztet warzywny to świetna alternatywa do pasztetu z mięsa. Cukinia kosztuje grosze, więc danie należy również do tanich, a przede wszystkim jest lekkie i zdrowe.
Pragnę tym przepisem rozpocząć przepis miesiąca, którego temat to potrawy, przetwory i wypieki z cukinii. Jeśli więc masz ochotę na cukinię to przyrządź coś dobrego i podziel się tu. Więcej na temat przeczytaj tu, przepis miesiąca.
Przepis na pasztet z cukinii
Składniki:
na podłużną foremkę o długości 30 cm
- 1 kg cukinii, żółtej i zielonej
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 kulka mozzarella, około 130 g
- 3 dl owsianych płatków błyskawicznych
- 2 jajka
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 6 łyżek posiekanego kopru
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Zetrzyj obie cukinie na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na pół godziny, po czym wyciśnij nadmiar wody i połącz z płatkami owsianymi.
- Przepuść ziemniaki przez praskę. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na oliwie. Zetrzyj na tarce mozzarellę.
- Połącz wszystkie składniki włącznie z jajkami i przyprawami na jednolitą masę. Przełóż do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku na 160ºC na termoobieg przez 50 minut.
7 komentarzy
dawno nie robiłam pasztetu, a Twój wygląda apetycznie
Bardzo lubię takie dania więc chętnie spróbuję:)
Właśnie przymierzam się do tego pasztetu, mąż zamiast cukini kupił 3 spore kabaczki i muszę jakoś je wykorzystać :)
Pasztet jest bardzo dobry. Mówiąc szczerze to ja chyba nie widziałam kabaczka w Szwecji…
[…] Przepis miesiąca w sierpniu – cukinia […]
Hej, fajny przepis. Chciałabym go wykonać tylko nie wiem ile płatków owsianych dodać.. Co to znaczy – 3 dl płatków owsianych?
3 decylitry to 300 mililitrów czyli 1 szklanka jak co niektórzy piszą
Pozdrawiam serdecznie!