Pilau ryż to podstawa kuchni orientu, bardzo popularna przystawka w Indiach, Iranie i Pakistanie. Potrawa pochodzi z dawnej Persji. Ten orientalny ryż gotuje się z takimi przyprawami jak strączki kardamonu, goździki, szafran i cały cynamon. W większości wariantów zawiera również orzechy lub ciecierzyćę . Moja pakistańska przyjaciółka zwykle robi ryż pilau z ciecierzycą.
Ugotowałam ryż zgodnie z instrukcją od a do z, z wideo, którym się podzieliłam z wami na Facebook.
Gotowałam go po raz pierwszy i chciałam to zrobić jak najlepiej. I udało mi się ! Ryż wyszedł mi fantastycznie pod względem konsystencji i smaku.
Przepis na 5 porcji
Składniki:
- 250 g długoziarnistego ryżu
- 125 g orzechów cashew
- 3 łyżki oleju
- 4 całe goździki
- 2 strączki kardamonu
- 2 cm cynamonu w całości
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 6 szalotek
- 125 g rodzynek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka szafranu, niezmielonego
- ½ litra wody
- sól
Dodatki:
- świeża kolendra
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
- Po pierwsze, zagotuj wodę z szafranem.
- Wysyp ryż na durszlak i wypłukaj z nadmiaru skrobii.
- Rozgrzej olej w rondelku, w którym będziesz gotować ryż.
- Podsmaż orzechy nerkowca, kardamon, goździki, cynamon i nasiona kminu. Smaż przez 2 minuty, następnie dodaj drobno posiekane szalotki, rodzynki, kurkumę i sól. Podsmaż jeszcze kilku sekund.
- Dodaj ryż i zamieszaj wszystko razem. Wlej wrzątek z szafranem i wymieszaj.
- Gotuj ryż 12-15 minut, pod pokrywką na bardzo małym ogniu. Gotuję na kuchni indukcyjnej i zmniejszam ciepło do poziomu 4.
- Ryż jest ugotowany gdy wchłonie całą wodę.
- Pokrój cebulę na cienkie krążki i zezłoć w odrobinie oleju. Posiekaj kolendrę.
- Wysyp ryż na duży półmisek, udekoruj podsmażoną cebulą i posiekaną kolendrą .
Przepis na pilau ryż dodałam do akcji:
Thanks – it’s been a long time since I’ve been to New Britain to visit my Polish grandmother, but will be there near Thanksgiving. Great tips – I’m rllaey looking forward to Polmart :)Djenkuje