Domowa granola na śniadanie. Sama ją przyrządzam, dużo orzechów, kokosu, nie za dużo suszonych owoców, pokaźna porcja tahini…To tak na szybkiego część składników pochodząca z nowego przepisu na granola.
Jest tyle różnych sposobów na granola, z cynamonem, czekoladą czy suszonymi owocami. Warto przyrządzić ją z tahini. Macie wątpliwości? Też miałam dopóki nie spróbowałam! Lubię moją granola z jogurtem i owocami na śniadanie. Ta jest wyjątkowo pyszna!
Przepis – domowa granola
Składniki:
na około ¾ l granola
po 100 g migdałów, orzechów laskowych i orzechów nerkowca
2 łyżki sezamu
garść kokosowych chipsów
100 ml tahini
10 daktyli
50 ml wody
2 łyżki kokosowego oleju
Namocz daktyle w wodzie, wypestkuj i zmiksuj. Do dużej miski wsyp orzechy, kokosowe chipsy i nasiona sezamu. Dodaj zmiksowane daktyle i tahini. Wymieszaj składniki i wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 150ºC i piecz granola przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przechowuj w zamkniętym słoiku.
2 komentarze
Też mam zawsze granolę w słoiczku. Na śniadanie lub posiłek w pracy rewelacyjna :-)
Coś czuje, że po takim śniadaniu miałbym energii na cały dzień !
Pozdrawiam