Uwielbiam jeść na śniadanie domową granolę z jogurtem i owocami. Latem granola smakuje mi najbardziej, bo podjadam ją ze świeżymi owocami. Dlatego właśnie proponuje dzisiaj granolę orzechowo kokosową bez suszonych owoców.
Orzechy, migdały i nasiona wymieszałam ponadto z kokosowym oleju. Polecam Wam zaopatrzyć się w słoik ekologicznego tzw. raw kokosowego oleju, bo jest on bardzo zdrowy, a przy tym niezmiernie aromatyczny. Często pijam kawę z dodatkiem tego oleju. Nie mylcie kokosowego oleju z kokosowym masłem, które zawiera szkodliwe dla organizmu tłuszcze hartowane, znane również pod nazwą trans lub tłuszcze utwardzane.
Granola orzechowo kokosowa najbardziej smakuje mi z leśnymi owocami. Dzisiaj zajadałam się jagodami. Pycha!
Domowa granola orzechowo kokosowa
Składniki:
około 0,5 l
- 100 ml orzechów laskowych
- 100 ml migdałów
- ½ dl pestek dyni
- ½ dl pestek słonecznika
- ½ dl nasion lnu
- 100 ml kokosowych wiórków
- 1 łyżka kokosowego oleju
- 1 łyżka kakao
Posiekaj grubo orzechy i migdały. Dodaj pestki dyni, słonecznika, nasiona lnu i kokosowe wiórki oraz kakao. Ponieważ kokosowy olej ma półpłynną konsystencję proponuję rozpuścić go przed wymieszaniem z resztą składników.
Wysyp granolę na blachę wyłożoną pergaminem i susz w piekarniku nagrzanym na 150ºC przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i wsyp do szczelnego słoika.
1 Komentarz
Zrobiłam dwie granole z Pani przepisu cynamonową i orzechowo-kokosową i wyszły bardzo dobre . Pięknie prezentują się w szklanych słojach .