Mam mnóstwo ulubionych przepisów z kuchni indyjskiej, według których staram się gotować od czasu do czasu. Chana masala jest jednym z indyjskich dań,
które jest całkowicie wegetariańskie i smakuje po prostu wspaniale. Możecie sobie tylko wyobrazić jak teraz pachnie w mojej kuchni!
Chana masala , bo o niej mowa jest mocno przyprawionym sosem, który ma przepiękny kolor, uzyskany głównie od kurkumy, kminu i pieprzu kajeńskiego. Swieże pomidory nadają sosowi lekko kwaskowaty posmak.
Wielu ludzi odstrasza kuchnia hinduska nie tylko pod względem ostrości ( którą można regulować wedle smaku i uznania) ale również po względem taśmowych przepisów z mnóstwem składników i przypraw, jakie hinduskie potrawy zawierają.
Kilka lat temu byłam też taką przerażoną osobą, ale pewnego dnia zdecydowałam się w końcu kupić podstawowe hinduskie przyprawy.
Najlepsza decyzja, której nie żałuję do dziś. Jeśli naprawdę lubisz hinduskie jedzenie to wierz mi nie ma nic bardziej ekscytującego jak gotować je samemu. Uwielbiam zapachy rozchodzące się po mojej kuchni podczas gotowania hinduskich potraw.
Chana masala
5 porcji
Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżka kurkumy
1 szczypta goździków mielonych
3 świeże pomidory, obrane i pokrojone
100 ml wody
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 doniczka świeżej kolendry
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju w głębokiej patelni wraz ze wszystkimi przyprawami przez kilka minut.
Zalej pomidory gorącą wodą i zostaw na co najmniej 10 minut. Obierz pomidory i pokroj w kostkę, a następnie dodaj do cebuli. Wlej wodę. Gotuj około 20 minut. Na końcu wrzuć odcedzona ciecierzycę.
Dopraw sos solą, ewentualnie przyprawami na ostrość. Posyp świeżą kolendrą przed podaniem.
Chana masala smakuje najlepiej z ryżem lub ze słynnym chlebkiem naan. Aby zniwelować ostrość sosu podaj chana masala z raitą, czyli hinduską sałatką, zrobioną z jogurtu, świeżego ogórka i soku z limonki, tzw. polska mizeria.
5 komentarzy
bardzo lubię takie smaki ;)))
Ja tez! Jak fajnie, ze zawitalas tu!
Uwielbiam kuchnię indyjską, głównie za lekkość i różnorodność bezmięsnych potraw :-)
Ja też!
Oj Oj Oj miałam nadzieję znalżć wiecej indyjskich przepisów tutaj ale niestety wiecej niż jest na stronce mam w głowie. Jak znajdę odrbine wiecej czasu moge podrzucić ilka jak np. Rajastańskie curry, różne rodzaje Daal, Rajme, Butter Chicken, Grlick Chicken….. itp, itd. To tylko podstawowe jakie akura wpadły mi do głowy