Kopytka, knedle, kluski slaskie czy placki to zazwyczaj pierwsze co przychodzi nam do glowy , aby wykorzystac resztki ziemniakow z obiadu.
Kiedys wpadla mi rece ksiazka z jarskimi przepisami. W niej wlasnie znalazlam przepis na warzywa w beszamelu po ziemniaczana pierzynka. Do tej potrawy wykorzystalam nie tylko ziemniaczane puree, ale rowniez inne warzywa, ktore mi pozostaly z obiadu z poprzedniego dnia.
Ciekawym akcentem w tej zapiekance jest sos z bialego wina na bazie beszamelu. Mowiac szczerze wino to tez resztka z obiadu. Za malo, zeby podzielic sie z mezusiem, ale w sam raz aby doprawic beszamel. W beszamelu zatapiam rozne warzywka, w zaleznosci, czym dysponuje w danej chwili. Ziemniaki i koper wloski to podstawa, a reszta czy to bedzie marchewka, kalafior, groszek fasolka, grzyby czy brokuly nie gra roli. Wolny wybor.
Przepis na warzywa w beszamelu pod ziemniaczana pierzynka
Składniki:
na 5 porcji
- 800 g ugotowanych ziemniaków i przecisnietych przez praske
- 1 brokuł
- kawalek kalafiora
- 1 fenkul wloski (koper wloski)
- 10 pieczarek
- 100 g fasoli szparagowej
- 2 łyżki posiekanych liści swiezej szałwii (miałam zamrożona z własnej hodowli)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 ½ dl białego wina, wytrawnego
- 1 ½ dl mleka
- 1dl startego parmezanu
Wykonanie:
- Podziel kalafior, brokuły i fenkul na małe różyczki i zblanszuj w osolonej wodzie wraz z fasola.
- Na rozgrzanej suchej patelni zrumien make, po czym dodaj maslo. Zrob tak zwana zasmazke. Zdejmij z ognia na chwile i wlej mleko i białe wino, caly czas mieszając. Gotuj sos caly czas mieszajac aż bedzie gładki i zacznie gęstnieć.
- Doprawić solą, pieprzem i posiekaną świeżą szałwią, poczym zanurz warzywa.
- Ziemniaki wymieszaj z parmezanem. Zostaw jedna lyzke parmezanu do posypania.
- Głęboka foremke o srednicy 26 cm wysmaruj maslem i napelnij warzywami wraz z beszamelem. Nastepnie przykryj ziemniaczanym puree i posyp parmezanem. Posyp pozostałym parmezanem.
- Zapiecz w piekarniku na 175ºC przez 20 minut.
5 komentarzy
Bardzo fajny pomysł
Dziekuje i witam na moim blogu
fajny i jak ładnie wygląda ;)
pysznie wygląda a na dodatek z moimi ulubionymi brokułami ;)
Ciesze sie , ze ci wpadla w oko. Polecam do zrobienia