498
Naleśniki z mięsem , feta i cukinią przypominają mi meksykańskie tacos, więc postanowiłam je nazwać taco naleśniki . Ugotowałam wspaniały sos z mielonego mięsa, który przyprawiłam cynamonem, pieprzem kajeńskim i kminem rzymskim. Nigdy nie kupuję taco mikstury, bo mam wszystkie przyprawy jakie potrzebuję bez konserwantó i dodatków smakowych. Kupnej tortily też nie lubię, zazwyczaj wypiekam własną jak już najdzie mnie ochota, a dzisiaj chodziły za mną naleśniki na ostro!
Przepis na taco naleśniki z mięsem, fetą i cukinią
Składniki:
na 8 porcji
- 8 naleśników
- 500 g mielonego mięsa
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 dl przetartych pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- 200 g feta sera
- 1 mała cukinia, zielona
- olej do smażenia
- 4 dl żółtego sera, startego
- 1 łyżka suszonego oregano
- kilka kropel sosu chili
Wykonanie:
- Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Podsmaż cebulę i czosnek w niewielkiej ilości oleju i dodaj przyprawy.
- Dodaj mięso, przecier pomidorowy i pomidory z puszki.
- Gotuj sos przez 15 minut.
- Jeśli masz naleśniki z poprzedniego dnia to wykorzystaj je. Masz jednak zamiar smażyć naleśniki to dodaj trochę startej cukinii do ciasta. łśćąężóń
- Połóż naleśnik na desce i napełnij mięsnym sosem, następnie startą cukinią i pokruszonym serem feta. Zawiń naleśnik i umieść w wysmarowanej masłem formie. W ten sam sposób postąp z pozosta łymi naleśnikami .
- Posyp naleśniki startym serem i włóż do piekarnika na 200 º C (termoobieg) na 10-15 minut aby zapiec ser.
- Wyjmij z piekarnika i posyp taco naleśniki suszonym oregano.
Podawaj taco naleśniki z sosem chili.
1 Komentarz
Wygląda bardzo smacznie, super pomysł :-)