630
Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchois to typowe szwedzkie danie podawane podczas Bożego Narodzenia. Na to proste danie składają się ziemniaki pokrojone w słupki jak frytki, anchois, cebula i śmietana. Całość przed zapieczeniem posypuje się tartą bułką. Bardzo smaczna zapiekanka, które pasuje to ryby i mięsa.
U mnie w tym roku Janssons frestelse, czyli pokusa Janssona jak brzmi oryginalna nazwa trochę w innej wersji. Zamiast tartej bułki posypałam zapiekankę pangratatto i koprem.
Świąteczna zapiekanka z ziemniaków i anchois
Składniki:
5 porcji
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 mała puszka anchois
- 300 ml śmietanki
- sól i biały pieprz do smaku
- 3 łyżki pangratatto, lub tartej bułki
- 2 łyżki posiekanego kopru
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki i pokrój jak na frytki. Obierz i pokrój cebulę w piórka. Pokrój w kostkę anchois.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Układaj warstwami ziemniaki, cebulę i anchois. Posól i przypraw pieprzem.
- Śmietanę wysokoprocentową wymieszaj z zalewą, w której były anchois i zalej nią ziemniaki. Wierzch zapiekanki oprósz pangratatto i koprem.
- Włóż zapiekankę do piekarnika nastawionego na 160ºC na około 40 minut.
7 komentarzy
Uwielbiam Pokusę Janssona!
Pięknie podana Gosiu.
Smakowitych świąt!
Świetne urozmaicenie świątecznego menu. Wesołych Świąt!
Wspaniała zapiekanka! :)
Dziékujé!
fajny pomysł
Zapiekana przepyszna! Po prostu nieziemska… ostatnio robiłam bardzo podobną tyle że w postaci tarty… aż mi ślinka leci na sam widok :)
Dziękuję! Tarta z ziemniaków jest pyszna. Też taką robię przepis tutaj https://codojedzenia.pl/tarta-z-anchois-i-mlodymi-ziemniakami/