479
Lato jest taką porą roku, gdzie nasz dom cały czas jest odwiedzany przez znajomych i rodzinę. Lubię wtedy robić szybkie obiady, żeby nie tracić dużo czasu w kuchni. Tarta wytrawna to taki szybki obiad dla mnie. Gorące i zimne tarty … lubimy wszystkie rodzaje!
Wczoraj zrobiłam kolejną tartę, tym razem z anchois i młodymi ziemniakami.
Przepis na tartę z ansjovis i młodymi ziemniakami (6 porcji)
Składniki:
Ciasto na paj (tartę)
- 2 ½ dl mąki
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 100g miękkiego masła
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie do tarty
- 8 ugotowanych ziemniaki
- 10 cm pora
- 1 puszka anchois, 125 g
- 2 jajka
- 2 dl mleka
- 2 dl startego sera
- sól i pieprz
- szczypiorek
Wykonanie:
- Posiekaj składniki i zagnieć ciasto. Wyłóż nim okrągłą formę o około 24 cm średnicy. Zakryj folią i umieść w lodówce, na conajmniej 30 minut.
- Piecz ciasto w piekarniku na 200 º C (termoobieg) przez 10 minut.
- Pokrój ziemniaki, por i anchois. Dopraw pieprzem i solą. Ułóż nadzienie na upieczonym spodzie do tarty i posyp tartym serem.
- Ubij lekko jajka z mlekiem i polej na nadzienie.
- Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 35 minut.
Gotową tartę udekoruj anchois i szczypiorkiem.