Dawno nie piekłam tarty, postanowiłam więc nadrobić zaległości. Lubicie tartę brokułową? Ja bardzo! Tarta brokułowa z pieczarkami i szwedzkim serem västerbotten spełniła moje wszelkie oczekiwania. Västerbotten przypomina nieco cheddar. Jest ostry, mocno dojrzały…Lubię sery ze smakiem. Dlatego kupuję je wyłącznie w butikach z serami. Tam mogę spróbować ser, a przede wszystkim uzyskać jakąś rekomendację. Wchodząc do butiku z serami od razu uderza zapach serów.
Kiedyś byłam w Danii i znalazłam tam ser, który dojrzewał ponad 20 lat. Smakował super, a jego zapach nie był aż taki zły jak się spodziewałam…Butiki z serami to jest to, dlatego stoiska z serami w dużych marketach omijam szerokim łukiem. Ser västerbotten należy do łagodniejszych. Świetnie smakuje w tarcie ale i roztopiony na gorącej pizzie. Szwedzi uwielbiają sery i tarty. Moją pierwszą tartę jadłam w Szwecji. Była to tarta z brokułami i kurczakiem.
Lubicie wytrawne tarty? My bardzo, na obiad lub na kolację. Jest to danie, które można przygotować z resztek np. tarta z ziemniakami lub tarta hamburgerowa. Piekę tarty sezonowo. Przychodzi pora na szparagi, to oczywiście piekę tartę ze szparagami. Narobiłam Wam smaku na tartę, to zapraszam na przepis na tartę brokułową poniżej.
Tarta brokułowa
10 porcji
Składniki:
Spód do tarty
120 g pszennej mąki
100 g mąki grahamki
2 łyżki sezamu
150 g masła, zimnego
2 łyżki wody
½ łyżeczki soli
Nadzienie
250 g brokułu
100 g sera västerbotten
10 cm pora
250 g pieczarek
1 łyżka masła
4 jajka
300 ml mleka
sól i pieprz do smaku
Pokrój zimne masło i posiekaj z mąką i solą. Kiedy już zaczną się tworzyć grudki dodaj wodę i zarób ciasto. Nie zagniataj! Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Możesz również od razu wyłożyć foremkę ciastem i wstawić do lodówki. Schłodzony spód do tarty nakłuj widelcem, brzegi owiń aluminiową folią, mocno dociskając.
Nastaw piekarnik na 200ºC. Wstaw schłodzony spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i zdejmij aluminiową folię. Przygotuj nadzienie. Podziel brokuły na małe różyczki i blanszuj 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Pieczarki pokrój na ćwiartki i usmaż na maśle posypując solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony na talarki por.
Brokuły opłukaj zimną wodą aby zachowały swój piękny kolor. Odcedzone ułóż na spodzie tarty wraz z pieczarkami i porem, posyp utartym serem. W misce wymieszaj trzepaczką jajka z mlekiem. Dopraw solą i wylej powolnym strumieniem na tartę. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz tartę przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, odczekaj aż tarta trochę przestygnie (10 minut) i pokrój na kawałki. Podawaj na ciepło.
16 komentarzy
Wygląda na baardzo sycącą :) Chętnie bym spróbowała :)
Zapraszam do siebie :)
Dziękuję!
jejku :) w weekend muszę zrobić coś z Pani bloga… jak się w końcu zdecyduję to napiszę… oczy jedzą! Miłego dnia. Jestem tutaj.
Polecam i czekam na recenzje!
Na taką tartę to ja zawsze mam ochotę :)
Uwielbiam tarty – słodkie i wytrawne. Ta wygląda mega pysznie :)
Gosiu wspaniała tarta, uwielbiam takie smaki :-)
Pysznie wygląda :) z chęcią zjadła bym kawałek 😊
Wygląda przepysznie :)
Zdecydowanie moje smaki :) Zresztą uwielbiam wszystko, co jest z zapiekanym serem :)
Ja też w sumie rzadko przyrządzam, ale bardzo lubię :)
Doskonała tarta! Uwielbiam brokułowe smaki :)
Same pyszności. Serwujesz rewelacyjną tę tartę :)
Pozdrawiam :)
Dziękuję Kochana!
uwielbiam tartę z brokułem, pyszności:)
A ten por to kiedy położyć?
Można podsmażyć razem z pieczarkami, lekko żeby tylko zmiękł.