Tartę można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję Wam bardzo dekoracyjną tartę ze szpinakiem. Prosta i pyszna tarta odrywana, która wspaniale pasuje do bufetu, typu „hand pies”. Wytrawne tarty robię często, choć ostatnio całkiem o nich zapomniałam.
Tarta szpinakowa to moja ulubiona. Często łączę szpinak z wędzonym łososiem jak w tej tarcie. Ponieważ szpinak jest neutralny w smaku, można go skomponować z czymś bardziej wyrazistym w smaku. Dzisiaj zdecydowałam się na owczą feta.
Tarta ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto na tartę
360 g mąki
250 g masła, zimnego
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie do tarty
400 g świeżego szpinaku
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
150 g feta
6 suszonych pomidorów w oliwie
1 jajko
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
1 łyżka sezamu do posypania
Posiekaj masło nożem, dodaj mąkę, wodę i zagnieć delikatnie ciasto na tartę, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Przystąp do przyrządzania nadzienia. Opłucz szpinak i pokrój grubo. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oliwie, dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zgnieć feta widelcem, pokrój pomidory, dodaj jajko, szpinak i wszystko wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto na dwa okrągłe placki, jeden placek większy o 2 cm. Ułóż mniejszy placek na blasze wyłożonej pergaminem. Ułóż na placku nadzienie, na środku uformuj kulę, a wzdłuż brzegu uformuj krąg. Przykryj nadzienie większym plackiem. Na środku połóż do góry dnem miseczkę o średnicy co uformowana kula nadzienia. Nożem natnij tartę w koło do brzegów miski i każdy kawałek wykręć nadzieniem do góry. Posmaruj olejem i posyp sezamem. Piecz tartę na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 10 stopni więcej) przez 30 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.
Do tarty świetnie pasuje dip na bazie jogurtu. Przyrządziłam go tutaj z czosnkiem i mieszanką ziołową przypraw jak oregano, bazylia i papryka.
10 komentarzy
Twoja jest przepiękna! Ja zrobiłam mniej udaną, ponieważ zainspirowałam się jakąś poradą z dalekich stron by zamiast masła władować do ciasta oliwę. Było smaczne, ale mało foremne i malownicze, kolejnym razem zrobię tak jak Ty.
Miałam zamiar zrobić z olejem ale jakoś na szczęście się rozmyśliłam…
Robiłam kiedyś podobną tartę. Wygląd i smak świetne :)
Też przypadła mi do smaku
Świetny przepis.
Zgadzam się z wszystkimi wyszło apetycznie ;-)
Fajna tarta chociaż to nie moje składniki :)
świetny pomysł na tartę
Rewelacja, właśnie skonczyłam jeść…:)
Zapraszam do mnie, jestem początkująca ->
http://chrzatajacesieraciczki.blogspot.com
Wow! Niestamowity i pomysłowy kształ tma Twoja tarta – gratuluję! Ja również lubię przydządzać tarty ze szpinakiem, zamiast sera feta daję fotu.
Pozdrawiam,