Dzień dobry w lany poniedziałek! Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie danie obiadowe z resztek – tartę z kurkumą i ziemniakami. Ta tarta z kurkumą i ziemniakami to tym razem całkiem warzywne danie, bo obok gotowanych ziemniaków znajdują się w niej również brokuły, cebula i szpinak.
Aby przygotować tę wyjątkową tartę, posypałam ją żółtym serem i roztrzepanymi w śmietanie jajkami, ponieważ to taka jej natura. Efekt końcowy to delikatny smak, który podkreśliłam dodatkiem kajeńskiego pieprzu i kurkumy. Kurkuma jest nie tylko doskonałym dodatkiem smakowym, ale również posiada wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego często ją stosuję w wielu potrawach. Jej charakterystyczny, żółty kolor nadaje potrawom świąteczny charakter, zwłaszcza na Wielkanoc. Dodatkowo, kurkuma może być stosowana jako naturalny i zdrowy barwnik.
Tarta z kurkumą i ziemniakami jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie resztek ziemniaków i innych warzyw. Jest szybka do przygotowania, a smakowa kombinacja z kurkumą, serem i warzywami sprawia, że jest prawdziwym przysmakiem. Można ją podać jako danie główne na obiad, kolację lub nawet jako przekąskę na przyjęciach. Ta warzywna tarta z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe i dostarczy wartościowych składników odżywczych.
Aby przygotować tartę z kurkumą i ziemniakami, najpierw należy przygotować ciasto. Można użyć gotowego ciasta francuskiego lub przygotować je samodzielnie z mąki, masła i wody. Ciasto należy rozwałkować na formę do tarty i wyłożyć nią dno i boki formy. Następnie w garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, a brokuły krótko blanszujemy w osolonej wodzie. Na rozwałkowanym cieście układamy gotowe ziemniaki, brokuły, posiekaną cebulę i świeży szpinak.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka w śmietanie, dodajemy kurkumę, kajeński pieprz, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem jajecznym polewamy naszą tartę. Na wierzch posypujemy żółtym serem, który podczas pieczenia ładnie się rozpuszcza i tworzy apetyczną, złocistą skórkę.
Tarta z kurkumą i ziemniakami
10 porcji, forma o średnicy 24 cm
Składniki:
Ciasto na tartę
180 g pszennej mąki
150 g masła, zimnego
1 łyżka zimnej wody
1 łyżka soli
Nadzienie do tarty
2 gotowane ziemniaki, średniej wielkości
200 g brokułu, blanszowanego
1 czerwona cebula
30 g szpinaku
100 g sera cheddar, u mnie szwedzki ser västerbotten
2 jajka
200 ml śmietanki kremówki lub mleka
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
Zimne masło posiekać z mąką, następnie rozcierać palcami do utworzenia kruszonki. Dodać zimną wodę i połączyć składniki, nie zagniatać. Uformować kulę z ciasta, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i grubości 0,5 cm i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami do pieczenia. Wstawić spód do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piec przez 15 minut.
Pokroić ziemniaki na plasterki i ułożyć na podpieczonym spodzie na przemian z cebulą, brokułami i szpinakiem. Posypać startym serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną i doprawić solą, kurkumą i kajeńskim pieprzem. Rozlać równomiernie po tarcie.
Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec tartę przez około 35 – 40 minut. Pokroić tartę po 10 minutach. Smacznego!