Wiosna nadchodzi, dlatego na moim blogu rozpoczynam sezon na letnie sałatki. Sałatka z falafel i owsianym ryżem to pyszne danie wegetariańskie na obiad lub kolację. Ta sałatka ma wszystko, co lubię. Naprawdę poszłam na całość!
Do sałatki można użyć gotowych falafel, ale ja jednak wolę przygotować je samodzielnie w domu. Ugotowałam falafel z ciecierzycy, mąki cieciorki, owsianego błonnika i nasion konopii.
Oczywiście można użyć ciecierzycę z puszki, jeśli potrzebujemy szybko przyrządzić obiad lub kolację. Ja jednak polecam samodzielne ugotować ciecierzycę, zwłaszcza że do falafel powinna być nieco „al dente”. Jeśli robię falafel z myślą o sałatce, to formuję nieco mniejsze kulki.
Sałatka z falafel zawiera mnóstwo sałaty. Polecam wybrać kolorowe miksy sałatkowe. Jak wspomniałam wyżej sałatka zawiera ryż owsiany. Ryż owsiany przypomina płatki owsiane ale w odróżnieniu od płatków owsianych można go ugotować na sypko.
W sałatce znajdziecie również prażone pestki dyni, brokuły i ser feta. To danie jest bardzo uniwersalne, ponieważ można je przygotować z ulubionych składników. Brokuły można zamienić na kalafior, owsiany ryż na bulgur, pestki dyni na słonecznik, a feta na halloumi. Zamiast suszonych pomidorów możecie wybrać pomidory koktajlowe.
Sałatka może być także wspaniałym sposobem na wykorzystanie pozostałości z innych dań, takich jak gotowane mięso, makarony czy ryż, co czyni ją również praktycznym rozwiązaniem na wykorzystanie resztek i ograniczenie marnowania jedzenia.
Sałatka z falafel i owsianym ryżem
4 porcje
Składniki:
150 g suchej ciecierzycy lub 300 g ugotowanej
2 łyżki mąki cieciorki
1 łyżka tahini
3 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
1 czerwone chili
2 łyżki nasion konopi bez łupin
1 ząbek czosnku
sól do smaku
szczypta kminu rzymskiego
olej kokosowy do smażenia
300 g ugotowanego ryżu owsianego
½ czerwonej cebuli
400 g brokułu
100 g sałatkowego miksu
2 łyżki prażonych pestek dyni
100 g feta
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu z agawy
Ciecierzycę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Rozdrobnić w mikserze wraz z kolendrą, nasionami konopi, czosnkiem i pokrojonym chili. Dodać do farszu mąkę z ciecierzycy, tahini. Przyprawić solą i kminem rzymskim. Można dodać trochę wody, jeśli farsz jest za gęsty.
Formować z farszu małe kulki i smażyć na oleju kokosowym na złoty kolor. Ostudzić. Falafel można zamrozić.
Na półmisku ułożyć sałatkę, zblanszowane brokuły, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, falafel i feta. Posypać sałatkę prażonymi nasionami dyni. Wymieszać oliwę, sok z cytryny i syrop z agawy. Polać sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego!