Letnia sałatka owocowa z kozim serem to nie tylko danie, to prawdziwa uczta dla zmysłów w sezonie letnim. Inspirując się bogactwem sezonowych owoców, tworzę kompozycje smakowe, które nie tylko kuszą podniebienie, ale także ożywiają każdy posiłek.
Wykorzystując świeże owoce nie tylko do tradycyjnych wypieków czy dżemów, ale także do innowacyjnych połączeń w sałatkach, tworzę dania, które są nie tylko smaczne, ale także pełne witamin i składników odżywczych. Dzisiaj, po intensywnym treningu, zafundowałam sobie chwilę relaksu i zdrowego jedzenia, sięgając po owocową sałatkę z truskawkami, czereśniami, awokado i kozim serem typu chevre.
Zaskocz swoje kubki smakowe – połączenie słodyczy owoców z wytrawnym kozim serem w jednej sałatce!
Połączenie soczystych truskawek i słodkich czereśni z kremowym awokado i wytrawnym kozim serem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dodając do sałatki odrobinę chrupiących chipsów kokosowych, nasion i pinii oraz wykwintny dressing, uzyskałam danie, które nie tylko smakuje wybornie, ale także jest pełna świeżości i zdrowych składników.
Ta letnia sałatka owocowa z kozim serem to prawdziwy rarytas, który nie tylko pozwala delektować się smakiem sezonowych przysmaków, ale także odżywia ciało i dodaje energii na kolejne letnie przygody.
Muszę się trochę rozczulić na serem, bo po prostu go uwielbiam. Kozi ser chevre to pleśniowy ser o delikatnym kwaśnym smaku, który świetnie pasuje do słodkich owoców. Jeśli lubicie letnie sałatki z serem to warto spróbować sałatkę z kozim serem. Czasami trudno trafić w sklepie na ten ser. Nic nie szkodzi! Ta sałatka jest bardzo uniwersalna, więc zamiast chevre możecie do niej dodać feta, grillowane halloumi lub kawałki żółtego sera.
Letnia eksplozja smaku – sałatka owocowa z truskawkami, czereśniami i kozim serem!
Korzystajcie z dobrodziejstw, jakie za sobą niesie lato. Już niedługo będą jagody i jeżyny. Te owoce również można wykorzystać do letniej sałatki na lunch lub kolację. Ja tylko czekam, kiedy się pokażą. Akurat będę w Polsce u rodziców. W ogrodzie u mojej mamy rosną jeżyny bezkolcowe. Są pyszne!
Składniki:
50 g rukola
kilka listków świeżej bazylii
1 mały ogórek świeży
2 małe awokado
200 g truskawek
100 g czereśni
2 łyżki prażonych nasion, słonecznik i dynia
1 łyżka kokosowych chipsów
1 łyżka świeżych ziół, u mnie tymianek
Dressing
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka agawa syropu lub klonowego syropu
sól do smaku
Przygotowanie:
- Ogórek i awokado pokroić w plasterki. Truskawki przekroić na pół.
- Sałatę, liście bazylii opłukać i osuszyć. Ułożyć na półmisku na przemian z ogórkami, awokado, truskawkami, czereśniami i kokosowymi chipsami. Pokruszyć chevre i posypać sałatkę.
- Na koniec uprażyć nasiona i posypać sałatkę.
- Wlać składniki na dressing do małego słoiczka, zamknąć i mocno wstrząsnąć. Polać sałatkę dressingiem przed podaniem. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Do tej sałatki można użyć dowolnie wybrane owoce nie tylko jagodowe, ale również takie jak śliwki, morele i brzoskwinie.