Makaron z pesto i łososiem to przykład dania z makaronem, które nigdy się nie znudzi!. Poza tym makaron z pesto i łososiem można przygotować na wiele sposobów. Nie ma mowy, że makaron z pesto kiedyś mi się znudzi, zwłaszcza, że co i rusz kupuję makarony o przeróżnych kształtach jak ten makaron rurki w 100% z semoliny…Chyba dlatego był taki drogi!
Makaron z pesto można podać na gorąco lub jako sałatkę makaronową na zimno. Sałatka makaronowa z pesto to super pomysł na majówkę. Makaron pasuje do wszystkiego, a jeśli lubicie, wędzonego łososia, mozzarella, szparagi i pesto to skorzystajcie z przepisu poniżej.
Makaron z pesto
Składniki:
na 4 porcje
250 g makaronu
150 g wędzonego na ciepło łososia
250 g szparagów
150 mini mozzarella
6 łyżek bazyliowego pesto, tutaj przepis
250 g koktajlowych pomidorów
kilka liści bazylii do dekoracji
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przełóż na dużą miskę. Dodaj pesto i wymieszaj. Podziel szparagi na 3 cm kawałki. Odłóż kłosy na bok , a resztę obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty, po czym włóż kłosy szparagowe i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Odcedź szparagi i opłukaj zimną wodą. Szparagi zachowają swój świeży, zielony kolor. Przekrój pomidory na pół i podziel łososia na kawałki. Dodaj pomidory, łososia i mozzarellę do makaronu i wymieszaj. Dopraw sałatkę solą i udekoruj bazylią.
5 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie, a nie sprawa wrażenia, żeby było trudne w przygotowaniu. Więc chyba przygotuję do pracy na lunch, bo u mnie niestety majówka jest pracująca :)
O tak, bardzo szybka w przyrządzaniu!!!
Pyszny pomysł na majówkę. Lubię makarony pod każdą postacią, w sałatce również :)
To super, ja też!
fajne lekkie danie