Sałatka z pieczonymi brokułami i dynią to typowa jesienna sałatka. Sałatka jest jak zdrowa miska. W tej znajdziecie kaszę z pszenicy, pieczone brokuły, dynię , moją ulubioną rukolę i porcję pysznego dressingu. O kaszy z pszenicy pisałam całkiem niedawno we wpisie na klopsy w sosie pomidorowym. Jak widać kaszę można jeść i ciepło i na zimno. Bardzo lubię dodawać różnego rodzaju kaszę do sałatek zamiast makaronu.
Często przyrządzam sałatki z bulgur. Inną popularną kaszą w mojej kuchni jest prażona kasza gryczana. Nie lubiłam kasz jako dziecko, ale teraz nadrabiam. Sałatkę z kaszą i brokułami zawsze mogę wzbogacić o dynię, czy inne warzywa. Do takiej sałatki może dodać nasiona, pestki dyni lub orzechy. Może to być sałatka warzywna lub sałatka z dodatkiem jakiegoś źródła białka.
Sałatka z pieczonymi brokułami i dynią to pyszna przystawka do obiadu. Możecie ją podać do mięsa lub ryby jak też szadzonego jajka. Lubię pieczone brokuły, kiedy są lekko chrupiące. Są bardziej wartościowe pod względem odżywczym, ale też smakują lepiej.
Sałatka z pieczonymi brokułami
2-4 porcje
Składniki:
150 g ugotowanej kaszy z pszenicy
1 brokuł średniej wielkości
300 g pieczonej dyni
50 g rukoli
100 g edemame (zielona soja)
2 łyżki pestek dyni, prażonych
Dressing z szalotką
1 szalotka
3 łyżki oliwy
2 łyżki winnego octu
1 łyżka miodu
szczypta soli do smaku
¼ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
Edemame blanszować w lekko osolonej. wodzie przez 5 minut, odcedzić i opłukać zimną wodą. Różyczki brokułów i dynię pokrojoną w kostkę skropić oliwą, posypać solą i piec przez 25 minut w piekarniku nastawionym na funkcje grilla na 180ºC.
Ułożyć rukolę na półmisku. Następnie dodać brokuły z dynią, edemame i posypać sałatkę prażonymi pestkami dyni. Do małego słoiczka włożyć drobno pokrojoną szalotkę, wlać płyny, doprawić solą i pieprzem. Zakręcić słoik i mocno wstrząsnąć dressing.
Polać sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego!