Lekka kolacja to niewątpliwie sałatka z kaszy gryczanej, brokułów i orzechów. Lekkie sałatki to moja specjalność. Przyrządzam je na ciepło i zimno w zależności od pory roku i ochoty.
Używam różnego rodzaju kaszy, warzyw, orzechów czy nasion aby je urozmaicić. Każda kasza ma swój specyficzny smak. Osobiście lubię sałatki z kaszą gryczaną prażoną. Nie stronię też od pęczaku. Sałatka z bulgur to również często przyrządzana przeze mnie kasza. Sałatki można łatwo urozmaicić nie tylko rodzajem kaszy ale warzywami i owocami. Lubię je mieszać z prażonymi nasionami i owocami. Dzisiaj proponuję brokuły, włoskie orzechy i pestki granatu. Szybko i smacznie.
Sałatka z kaszy gryczanej
2-4 porcje
Składniki:
100 g kaszy gryczanej palonej
50 g włoskich orzechów
1 brokuł, mały
1 mała czerwona cebula
3 łyżki owoców granatu
Dressing
3 łyżki miodu
1 ząbek czosnku
3 łyżki winnego octu, czerwonego
szczypta soli
Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Tutaj znjadziesz wskazówki jak ugotować kaszę gryczanę. Podziel brokuł na małe różyczki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie prze z3 minuty. Odcedź i opłucz zimną wodą. Brokuł zachowa swój naturalny zielony kolor. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Rozdrobnij orzechy. Wymieszaj kaszę z warzywami, orzechami i żurawiną. Do małego słoika z pokrywką wlej miód i winny ocet. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zakręć słoik i dokładnie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.
Sałatka z kaszy to lekkie danie na kolację. Sałatkę można przyrządzić do mięsa zamiast tradyjnych ziemniaków czy kaszy na sypko. Jeśli lubicie sadzone jajka to sałatka z kaszy świetnie do nich pasuje.
3 komentarze
Takie sałatki są najlepsze! Idealne na lekką kolację lub śniadanie. :) Zapraszam na swój blog kulinarny.
Gryczana jest naszą ulubioną kaszą <3 A owoce granatu wybitnie pysznie smakują w wytrawnych daniach :D Podsumowując, pychotka :D
Japp!