Kasza gryczana, kiedyś nienawidzona przeze mnie, teraz bardzo popularna w moim domu to kasza przygotowywana z ziaren gryki. Ziarna gryki poddaje się odpowiedniej obróbce,
w wyniku której uzyskuje się różne rodzaje kasz jak kasza gryczana biała, kasza gryczana łamana, kasza gryczana drobna oraz kasza gryczana palona. Każda z tych kasz wymaga innego czasu gotowania. Jak ugotować kaszę gryczaną?
Gotowana kasza z powodzeniem zastąpi ryż lub ziemniaki. Nadziewam nią gołąbki, pierogi, faszeruję warzywa lub dodaję do sałatek na ciepło i na zimno. Drobne kasze z powodzeniem zastępują mąkę w zagęszczaniu sosów i zup jako jej bezglutenowa alternatywa Używa jej się również do gotowania kleików zamiast tradycyjnej owsianki.
Jak ugotować kaszę gryczaną? Kaszę gryczaną można kupić w porcjowanych woreczkach. Nie przemawia do mnie gotowanie w woreczkach, bo kaszę trzeba opłukać przed gotowaniem. Płukam ją tak długo aż woda będzie w miarę przejrzysta, potem gotuję w lekko osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Oczywiście sposób gotowania i czas zależy od rodzaju kaszy gryczanej.
Kasza gryczana
Kasza gryczana biała – ziarna gryki pozbawione łuski, najbogatsza w składniki odżywcze kasza gryczana
Kasza gryczana łamana – rozdrobnione ziarna
Kasza gryczana drobna – najdrobniejsza
Kasza gryczana prażona / palona – brązowa o charakterystycznym aromacie, moja ulubiona
Jak ugotować kaszę gryczaną?
Składniki:
2-4 porcje
250 ml kaszy gryczanej palonej
500 ml wody
½ łyżeczki soli
Wypłukaj kaszę w zimnej wodzie. Wlej wodę, dodaj sól i zagotuj. Gotuj przez 5 minut, woda powinna bulgotać. Po 5 minutach odcedź kaszę i wsyp z powrotem do garnka. Nastaw kuchenkę na 3 stopień, u mnie kuchnia indukcyjna i gotuj kaszę jeszcze przez 5 minut pod przykrywką. Zdejmij z kuchni, odkryj, przemieszaj lekko widelcem i odparuj.
Kaszka na śniadanie
Składniki:
1 porcja
100 ml kaszy gryczanej łamanej
150 ml wody
szczypta soli
1 łyżeczka kokosowego oleju
owoce do podania
W małym rondelku umieść kaszę, wodę i sól. Zagotuj mieszając i gotuj przez 3 minuty na małym ogniu. Podaj na ciepło z owocami, polaną miodem lub syropem klonowym.
1 Komentarz
Uwielbiam tą kaszę. Gotuję ją tak jak wszystko w mojej kuchni na wodzie przefiltrowanej – dzięki temu kasza staje się jeszcze zdrowsza.