Sałatka z bobu, cukinii i kaszy..Uwielbiam bób i cukinię i chętnie łączę je razem w postaci ciepłej sałatki. Taka sałatka często pojawia się latem na moim stole. Jest to szybkie i smaczne danie, które można spożyć jako danie wegańskie lub podać do mięsa. Podjadam bób już ugotowany…przepadam za nim ale sałatka z bobu jest jeszcze lepsza!
Sałatka z bobu
Składniki:
500 g bobu
1 cukinia, około 400 g
1 cebula
200 g mrożonego szpinaku
100 g kaszy gryczanej, u mnie palonej
3 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki świeżego oregano
2 łyżki oliwy
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki płatków chili
sól do smaku
Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Odparuj. Zalej bób osoloną wodą i gotuj przez 4 minuty. Opłukaj zimną wodą i obierz. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mrożony szpinak. Smaż aż woda ze szpinaku odparuje. Pokrój cukinię w grubą kostkę i podsmaż na drugiej patelni. Dopraw solą. Do szpinaku dodaj teraz kaszę i obrany bób. Smaż aż sałatka będzie gorąca, po czym dodaj cukinię. Dopraw solą, pieprzem i chili i delikatnie wymieszaj. Posyp pietruszką i podaj na ciepło np. z sadzonym jajkiem lub do grilla.
4 komentarze
Pyszne, sezonowe danie :)
Żebym jadła takie rzeczy to byłabym fit i zawsze pelna energi tylko szkoda ze rano brakuje czasu zeby cos takiego zrobic wczesniej sie wstac nie chce a wieczorem nie mam sily. Pozostaje weekend ale moze smak zacheci mnie do wczesniejszego wstawania :)
Uwielbiam cukinię. Muszę spróbować tej propozycji. Pozdrawiam
Danie w sam raz na teraz, gdy jeszcze jest sezon na świeżą cukinię. Uwielbiam takie dania są lekkie i bardzo pyszne. Pozdrawiam serdecznie !