Muszę przyznać, że ogarnęło mnie letnie lenistwo. Widzę w nim jednak same zalety, bo sałatka z arbuza i awokado jest jego smacznym wynikiem. Sałatka z arbuza to idealna przystawka do grilla. Po co jeść chleb, po co makaron, kasza, ryż, kiedy sałatkę można zrobić dosłownie w 5 minut i ze smakiem zjeść z grillowanymi szaszłykami. Uwielbiam ogród latem, bo znajdę w nim wszystko co potrzebuję do sałatki z wyjątkiem oczywiście arbuza…Sałatki są zdrowe i pyszne…O tym przekonałam Was chyba dawno, sądząc po popularności tego dania na moim blogu, aż 144 przepisy! Sałatki mogę jeść codziennie zwłaszcza w lato, więc korzystam póki mogę!
Sałatka z arbuza
Składniki:
na 2 porcje
100 g mieszanej sałaty
300 g arbuza
100 g sera feta
garść borówek
kilka liści mięty pieprzowej
kilka liści bazylii
1 awokado
1 ogórek
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka winnego octu
sól i pieprz do smaku
Ułóż sałatę na półmisku. Dodaj plasterki ogórka, awokado i pokrojony w kostkę arbuz. Posyp pokruszonym feta, borówkami, liśćmi bazylii i mięty. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny i ocet. Przypraw solą, pieprzem, zakręć słoik i porządnie nim wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem.
6 komentarzy
Pysznie się prezentuje i na pewno smakuje obłędnie :)
Apetyczna i bogata w smaku sałatka :) Kocham lato za sałatki i mogę jeść je przez cały czas :)
Ciekawe :) Arbuza w takim wydaniu to jeszcze nie jadłyśmy :)
Super pomysł :)
Bardzo ciekawe połączenie
Nigdy nie jadłam sałatki z arbuzem :d