Muszę przyznać, że u nas wielkanocne śniadanie to prawie pora obiadowa. Dla nas święta to odpoczynek, a nie podążanie za jakimś schematem zaplanowanych wydarzeń o określonych godzinach. Mimo wszystko świąteczny dzień rozpoczynamy jajkiem. Czy musi być koniecznie jajko faszerowane? Pewnie, że nie! Dzisiaj proponuję przepis na wielkanocne śniadanie w postaci sałatki szparagowej z sadzonym jajkiem i prosciutto. Kupiłam moje pierwsze w tym szparagi. W drodze do domu obmyślałam przepis na szparagi. Otwierając drzwi do domu już wiedziałam co z nich przyrządzę. Naprawdę nie potrzeba wybujałej fantazji, aby przygotować pyszne danie. Warto wykorzystać spacer ze sklepu do domu na kulinarne przemyślenia…
Sałatka szparagowa z jajkiem to najmniej pracochłonne wielkanocne śniadanie. Jajka sadzone na Wielkanoc…są super pomysłem. Osobiście lubię jajko sadzone z dobrze ściętym białkiem ale półpłynnym żółtkiem.
Wielkanocne śniadanie
Składniki:
na 4 porcji
150 g kolorowej sałaty
100 g prosciutto
2 łyżki pokruszonego parmezanu
4 jajka
200 g zielonych szparagów
kilka pomidorków koktajlowych
5 cm pora
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła do smażenia
Opłucz sałatę, osącz z wody i ułóż na talerzu wraz z pomidorami, pokrojonym w krążki porem i szynką. Wymieszaj oliwę i sok z cytryny z solą i pieprzem. Polej sałatkę. Na rozgrzanej patelni usmaż jajka na maśle. Ułóż jajko na sałatce. Przypraw solą i pieprzem. Wesołych świąt i smacznego jajka!
5 komentarzy
Aż tak wielkimi fankami szparagów nie jesteśmy ale gdyby ktoś nam tak cudownie wyglądającą sałatkę podał to byśmy zjadły wszystko :D
Fajna sałatka, ale mimo wszystko wolę klasykę. Odrobina żurku, ciepłe jajka, sos tatarski, kiełbaski i szynki :)) Wesołych!
Wesołych świąt!
wszystko bardzo apetycznie wyglada
Dziękuję!